Jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnych, domowych wypieków, koniecznie musisz spróbować jabłkowego makowca z orzechową kruszonką. To połączenie intensywnego smaku jabłek z chrupiącą kruszonką i delikatną nutą maku z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Przygotowanie tego ciasta jest łatwe i nie wymaga skomplikowanych składników.
Składniki:
Ciasto kruche
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 150 g margaryny lub masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Na czas przygotowania pozostałych części ciasta wstawić do schłodzenia, do lodówki min 30 minut.
Kruszonka
- 100 g mąki pszennej
- 100 g orzechów laskowych drobno mielonych
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia( można pominąć)
Masa
- 500 g jabłek, starte na tarce na grubych oczkach
- 30 g cukru
- 120 g stopionego masła
- 100 g rodzynek, namoczonych w 1/2 szklanki rumu( może być inny alkohol lub gorąca woda)
- puszka masy makowej
- 4 białka
- 2 żółtka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Foremkę , u mnie 25 cm wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, można wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić brzegi i dno formy kruchym ciastem. Ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika. Lekko zarumienić.
Na masę utrzyj żółtka z cukrem. Ubijając dołóż roztopione masło i masę makową. Mąkę wymieszaj z manną i proszkiem do pieczenia, dołóż do maku wymieszaj. Starte jabłka połącz z namoczonymi wcześniej rodzynkami i dołóż do masy makowej, wymieszaj. Ubij białka na sztywno i wymieszaj z masą.
Masę wyłóż na podpieczony spód ciasta. Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj mąkę, orzechy, masło, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj żółtka i zagnieć kruszonkę. Gotową rozsyp na masę makową.
Wstaw do piekarnika na 1h,( na 180 stopni) lub do zrumienienia wierzchu ciasta.
Smacznego:)