Jabłkowy makowiec z orzechową kruszonką

Jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnych, domowych wypieków, koniecznie musisz spróbować jabłkowego makowca z orzechową kruszonką. To połączenie intensywnego smaku jabłek z chrupiącą kruszonką i delikatną nutą maku z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Przygotowanie tego ciasta jest łatwe i nie wymaga skomplikowanych składników.

Składniki:

Ciasto kruche

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 150 g margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Na czas przygotowania pozostałych części ciasta wstawić do schłodzenia, do lodówki min 30 minut.

Kruszonka

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g orzechów laskowych drobno mielonych
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia( można pominąć)

Masa

  • 500 g jabłek, starte na tarce na grubych oczkach
  • 30 g cukru
  • 120 g stopionego masła
  • 100 g rodzynek, namoczonych w 1/2 szklanki rumu( może być inny alkohol lub gorąca woda)
  • puszka masy makowej
  • 4 białka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Foremkę , u mnie 25 cm wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, można wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić brzegi i dno formy kruchym ciastem. Ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika. Lekko zarumienić.

Na masę utrzyj żółtka z cukrem. Ubijając dołóż roztopione masło i masę makową. Mąkę wymieszaj z manną i proszkiem do pieczenia, dołóż do maku wymieszaj. Starte jabłka połącz z namoczonymi wcześniej rodzynkami i dołóż do masy makowej, wymieszaj. Ubij białka na sztywno i wymieszaj z masą.

Masę wyłóż na podpieczony spód ciasta. Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj mąkę, orzechy, masło, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj żółtka i zagnieć kruszonkę. Gotową rozsyp na masę makową.

Wstaw do piekarnika na 1h,( na 180 stopni) lub do zrumienienia wierzchu ciasta.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *