Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, kiedy nie tylko obdarowujemy się prezentami, ale także zasiadamy do wspólnego świątecznego stołu. Jednym z tradycyjnych dań, które nie może w nim zabraknąć, jest pasztet. Warto wykorzystać ten wyjątkowy czas, aby przygotować wyjątkową wersję tego klasycznego przysmaku – pasztet z karpia.
Pasztet z karpia na pewno zaskoczy Twoich gości i stanie się ozdobą świątecznego stołu. Można go podać na ciepło lub na zimno, np. z chrzanem i świeżym pieczywem.
Składniki:
- 1 kg karpia
- 3 cebule pokrojone
- 2 marchewki
- 1/4 korzenia selera
- kawałek pora
- kilka goździków
- 5 dkg suszonych grzybków(namoczyć na noc)
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- jajko na twardo
- czerstwa kajzerka namoczona w mleku
- jajko surowe
- 5 dkg stopionego masła
- sól, pieprz, tymianek, do smaku
Karpia dzielimy na kawałki. Dwie pokrojone cebule dzielimy na 2 części, jedną układamy na dnie miski, posypujemy solą i pieprzem. Układamy karpia posypujemy ponownie solą, pieprzem i drugą cebulą. Nakrywamy naczynie i wstawiamy na noc do lodówki. Rano karpia płuczemy pod zimną wodą, w ten sposób zlikwidujemy charakterystyczny zapach.
Do garnka dajemy obrane warzywa, cebulę ponabijaną goździkami, grzybki, razem z wodą z moczenia, liście laurowe i ziele. Dolewamy wody tyle aby wszystko przykryła, gotujemy ok 20 minut. Wkładamy karpia i gotujemy 10 minut. Ostrożnie wyjmujemy, studzimy obieramy ze skóry i ości.
Rybę mielimy razem z marchewkami, selerem z wywaru, jajkiem na twardo i kajzerką. Następnie mieszamy z surowym jajkiem, pokrojonymi w kostkę grzybkami i masłem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wyrabiamy.
Foremkę 10/23 smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą, nakładamy masę i uklepujemy. Pieczemy w temp. 180 stopni 45 minut. Pod spód należy podstawić foremkę z wodą.
I to wszystko. Pozostaje mi życzyć> Smacznego:)