Gruszka z fetą

Jednym z najważniejszych elementów świąteczno-noworocznej kolacji jest oczywiście przystawka. Jeśli szukasz czegoś oryginalnego i eleganckiego, polecam wypróbowanie przepisu na przystawkę z gruszki z konfiturą serem feta i orzechami zapiekaną na chrupiącym cieście francuskim.

Ta przystawka to doskonała kombinacja słodkiego smaku gruszki, wyrazistego smaku sera feta i chrupiących orzechów. Całość podana na chrupiących kawałkach ciasta francuskiego, tworzy harmonijną całość, która z pewnością zachwyci Twoich gości.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie sera feta
  • 100 orzechów, pestek słonecznika, dyni( tutaj można pokombinować)
  • 1 kg gruszek typu konferencja( możne również inne próbować)
  • słoiczek konfitury z jagód, porzeczek, malin itp
  • 1 cytryna
  • 1 jajko

Przygotować płaską blaszkę z piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik na grzać do 180 stopni.

Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć pestki i każdą połówkę na ćwiartki a ćwiartki jeszcze na pół( grubsze plasterki mają być)skropić sokiem z cytryny. Można zastosować połówki ale uznałam, że pierwszy sposób lepszy. Ale tutaj zalecam dowolność.

Rozwinąć ciasto, pociąć na równe kwadraciki, ułożyć w formie i posmarować jajkiem. Układać plastry gruszek, lub połówki  jak uważacie, lekko docisnąć. Włożyć na wierzch łyżeczkę wybranej konfitury. Posypać serem feta i orzechami lub ziarnami, co tam macie:) Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut. Ciastka się zarumienią i podrosną wtedy wyjmować.

Wyjąć, poukładać na tacy i podawać. Doskonałe są na ciepło jak również na zimno. Szczerze polecam doskonale wygląda i wybornie smakuje:)

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *