Jednym z najważniejszych elementów świąteczno-noworocznej kolacji jest oczywiście przystawka. Jeśli szukasz czegoś oryginalnego i eleganckiego, polecam wypróbowanie przepisu na przystawkę z gruszki z konfiturą serem feta i orzechami zapiekaną na chrupiącym cieście francuskim.
Ta przystawka to doskonała kombinacja słodkiego smaku gruszki, wyrazistego smaku sera feta i chrupiących orzechów. Całość podana na chrupiących kawałkach ciasta francuskiego, tworzy harmonijną całość, która z pewnością zachwyci Twoich gości.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- opakowanie sera feta
- 100 orzechów, pestek słonecznika, dyni( tutaj można pokombinować)
- 1 kg gruszek typu konferencja( możne również inne próbować)
- słoiczek konfitury z jagód, porzeczek, malin itp
- 1 cytryna
- 1 jajko
Przygotować płaską blaszkę z piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik na grzać do 180 stopni.
Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć pestki i każdą połówkę na ćwiartki a ćwiartki jeszcze na pół( grubsze plasterki mają być)skropić sokiem z cytryny. Można zastosować połówki ale uznałam, że pierwszy sposób lepszy. Ale tutaj zalecam dowolność.
Rozwinąć ciasto, pociąć na równe kwadraciki, ułożyć w formie i posmarować jajkiem. Układać plastry gruszek, lub połówki jak uważacie, lekko docisnąć. Włożyć na wierzch łyżeczkę wybranej konfitury. Posypać serem feta i orzechami lub ziarnami, co tam macie:) Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut. Ciastka się zarumienią i podrosną wtedy wyjmować.
Wyjąć, poukładać na tacy i podawać. Doskonałe są na ciepło jak również na zimno. Szczerze polecam doskonale wygląda i wybornie smakuje:)
Smacznego:)