Zupa krem ze świeżych pomidorów z ryżem

26.07.2018

Smaczna i lekka zupa, idealna na upalne dni. Pomidorów w lecie mamy pod dostatkiem więc możemy je wykorzystać na wiele sposobów. Wybierajmy jak najbardziej czerwone wtedy kolor zupy będzie bardziej intensywny

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • marchew,pietruszka,kawałek selera,pora
  • skrzydełko z indyka lub inny rodzaj mięsa
  • 1/2 szklanki ryżu
  • sól,pieprz,vegeta

Mięso zalewamy 2l wody i gotujemy około 30 minut. Dodajemy obrane warzywa pokrojone na mniejsze kawałki i łyżkę vegety oraz 1/2 szklanki ryżu. Gotujemy około 15 minut. W międzyczasie pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry.(Ja gotuję w garnku wodę i na 1 minutę wkładam pomidory,wyjmuję po jednym i obieram ze skórki)Pomidory zmiksować razem z warzywami z zupy i wymieszać z wywarem. Pogotować około 10 minut, doprawić solą ,pieprzem. Opcjonalnie zupę zabielić śmietaną 12%.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *