Witam wszystkich po krótkiej przerwie urlopowej. Dzisiaj tort grzybki, który może być dużym zaskoczeniem dla solenizantów urodzinowych. Blaty tortu robimy z dowolnego ciasta, u mnie był to tradycyjny biszkopt.
Składniki
Biszkopt
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek oleju
- 2 szklanki mąki pszennej(typ 450)
Krem do przełożenia
- 500g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki( 250g 30%+ 250 g 36%)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka miękkiego masła
Krem do obłożenia tortu
- 1 kostka masła min 82% zawartość tłuszczu
- 1 szklanka cukru pudru
Leśny mech
- około 200 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku lub 10o g świeżego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 pełna szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
Dodatkowo:
brązowy lukier plastyczny (około 500g)
dżem np porzeczkowy
Poncz
- 300 ml wody z cytryną posłodzonej do smaku( można dodać rum opcjonalnie)
Kruche grzybki
przepis tutaj:https://gotuj-ze-mna.pl/ciastka/ciasteczka-grzybki/
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, ubić na sztywno. Dalej ubijać dodawać powoli cukier. Ubijać około 10 minut. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem i łyżką delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej i powoli połączyć łyżką z masą ( nie mikserem to ważne). Wyłożyć papierem tylko dno tortownicy(23 cm) i wylać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec do zrumienienia i suchego patyczka. Wystudzić.
Krem
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać serek i bardzo miękkie masło razem zmiksować. Odstawić do lodówki na min 1 h.
Masa do obłożenia
Masło utrzeć z cukrem do białości. Wstawić do lodówki na min 1h
Biszkopty przekroić na 3 części. Ułożyć większy biszkopt na paterze, każdą część nasączyć, smarować dżemem i kremem. Obłożyć z wierzchu masą ,ładnie wygładzić. Na wierzchu wbić 2 długie patyczki i nałożyć na wierzch z patyczkami 1 górny blat biszkoptu.i następne. Nasączyć, posmarować dżemem i kremem. Obłożyć masą ładnie wygładzić. Maczać nóż w gorącej wodzie, wtedy dokładnie to zrobimy. Odstawić na min 2 h do lodówki.
Leśny mech
Zamrożony szpinak należy wcześniej rozmrozić i dokładnie odsączyć na sicie. Następnie lekko wycisnąć. (Świeży szpinak myjemy i dokładnie rozdrabniamy w blenderze.)Przygotowujemy blaszkę o średnicy 18 cm.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (grzałka górna i dolna).Mąkę, proszek do pieczenia i sodę mieszamy w misce.Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę (przez około 5-6 minut). Kontynuując ubijanie powoli dolewamy olej i dodajemy szpinak.Partiami dosypujemy mąkę, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką. Gdy ciasto jest wymieszane, przelewamy je do blaszki i pieczemy przez 50 minut.(suchy patyczek)
Imitacja kory drzewa z masy
Robimy z masy wałeczki na wysokość tortu,mogą być krótsze i dłuższe nie muszą być jednakowe, nie za grube. Przyklejamy dookoła tortu, można smarować wodą, wtedy lepiej się przykleją. Robimy nierówny wzór.Leśny mech kruszymy i posypujemy wierzch tortu. Na wierzchu wciskamy zrobione wcześniej grzybki. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)