Tort grzybki

24.07.2018

Witam wszystkich po krótkiej przerwie urlopowej. Dzisiaj tort grzybki, który może być dużym zaskoczeniem dla solenizantów urodzinowych. Blaty tortu robimy z dowolnego ciasta, u mnie był to tradycyjny biszkopt.

Składniki

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej(typ 450)

Krem do przełożenia

  • 500g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki( 250g 30%+ 250 g 36%)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka miękkiego masła

Krem do obłożenia tortu

  • 1 kostka masła min 82% zawartość tłuszczu
  • 1 szklanka cukru pudru

Leśny mech

  • około 200 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku lub 10o g świeżego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 pełna szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody

Dodatkowo:

brązowy lukier plastyczny (około 500g)

dżem np porzeczkowy

Poncz

  • 300 ml wody z cytryną posłodzonej do smaku( można dodać rum opcjonalnie)

Kruche grzybki

przepis tutaj:https://gotuj-ze-mna.pl/ciastka/ciasteczka-grzybki/

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek, ubić na sztywno. Dalej ubijać dodawać powoli cukier. Ubijać około 10 minut. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem i łyżką delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej i powoli połączyć łyżką z masą ( nie mikserem to ważne). Wyłożyć papierem tylko dno tortownicy(23 cm) i wylać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec do zrumienienia i suchego patyczka. Wystudzić.

Krem

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać serek i bardzo miękkie masło razem zmiksować. Odstawić do lodówki na min 1 h.

Masa do obłożenia

Masło utrzeć z cukrem do białości. Wstawić do lodówki na min 1h

Biszkopty przekroić na 3 części. Ułożyć większy biszkopt na paterze, każdą część nasączyć, smarować dżemem i kremem. Obłożyć z wierzchu masą ,ładnie wygładzić. Na wierzchu wbić 2 długie patyczki i nałożyć na wierzch z patyczkami 1 górny blat biszkoptu.i następne. Nasączyć, posmarować dżemem i kremem. Obłożyć masą ładnie wygładzić. Maczać nóż w gorącej  wodzie, wtedy dokładnie to zrobimy. Odstawić na min 2 h do lodówki.

Leśny mech

Zamrożony szpinak należy wcześniej rozmrozić i dokładnie odsączyć na sicie. Następnie lekko wycisnąć. (Świeży szpinak myjemy i dokładnie rozdrabniamy w blenderze.)Przygotowujemy blaszkę o średnicy 18 cm.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (grzałka górna i dolna).Mąkę, proszek do pieczenia i sodę mieszamy w misce.Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę (przez około 5-6 minut). Kontynuując ubijanie powoli dolewamy olej i dodajemy szpinak.Partiami dosypujemy mąkę, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką. Gdy ciasto jest wymieszane, przelewamy je do blaszki i pieczemy przez 50 minut.(suchy patyczek)

Imitacja kory drzewa z masy

Robimy z masy wałeczki na wysokość tortu,mogą być krótsze i dłuższe nie muszą być jednakowe, nie za grube. Przyklejamy dookoła tortu, można  smarować wodą, wtedy lepiej się przykleją. Robimy nierówny wzór.Leśny mech kruszymy i posypujemy wierzch tortu. Na wierzchu wciskamy zrobione wcześniej grzybki. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego:)

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *