Smaczna i lekka zupa, idealna na upalne dni. Pomidorów w lecie mamy pod dostatkiem więc możemy je wykorzystać na wiele sposobów. Wybierajmy jak najbardziej czerwone wtedy kolor zupy będzie bardziej intensywny
Składniki
- 1 kg pomidorów
- marchew,pietruszka,kawałek selera,pora
- skrzydełko z indyka lub inny rodzaj mięsa
- 1/2 szklanki ryżu
- sól,pieprz,vegeta
Mięso zalewamy 2l wody i gotujemy około 30 minut. Dodajemy obrane warzywa pokrojone na mniejsze kawałki i łyżkę vegety oraz 1/2 szklanki ryżu. Gotujemy około 15 minut. W międzyczasie pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry.(Ja gotuję w garnku wodę i na 1 minutę wkładam pomidory,wyjmuję po jednym i obieram ze skórki)Pomidory zmiksować razem z warzywami z zupy i wymieszać z wywarem. Pogotować około 10 minut, doprawić solą ,pieprzem. Opcjonalnie zupę zabielić śmietaną 12%.
Smacznego:)