29.07.2018
Lekkie i bardzo proste ciasto. Próbowałam wiele przepisów na ciasto jogurtowe, ten jest najlepszy.Spróbujcie sami, szczerze polecam. Jako wkład różne owoce sezonowe lub samo bez owoców. W obydwu wersjach smakuje wybornie:)
Składniki
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego (180-200 g)
- 2 kubeczki po jogurcie mąki pszennej
- 2 kubeczki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 kubeczek oleju
- tortownica 20 cm
- 2 jabłka
Płynne produkty wlewamy do miski. Myjemy kubeczek po jogurcie i odmierzamy mąkę i cukier. Wsypujemy proszek i cukier waniliowy. Mieszamy ręcznie nie za długo,tylko do połączenia składników. Wylewamy do tortownicy. Dno wcześniej wyłożyć papierem. W ciasto wciskamy kawałki jabłka. Pieczemy w 180 stopni około 40 minut( suchy patyczek).
Tajemnica ciasta jogurtowego, aby nie było gumowe, tkwi w krótkim mieszaniu składników. Ja mieszam ręcznie i wtedy jest puchate i lekkie. Można go używać również do przekładania, jako spody tortowe zamiast biszkoptu. Jest wilgotne i również w tej roli się spełnia. Podwojona porcja wystarczy na blaszkę 24/28 cm lub podobnej wielkości.
Smacznego:)