Kwaśnica w/g Ali

 

Kwaśnica czyli kapuśniak po góralsku. Podczas przygotowania kwaśnicy poszłam na całość i przygotowałam ją na wieprzowej golonce. Podczas diety zupowej ,którą stosujemy u mnie w domu, nie jest zabroniona golonka, więc dlaczego nie…. Oczywiście można robić nieco bardziej dietetyczną i zamiast golonki wieprzowej dodać mięso z golonki z indyka.

Składniki:

  • 1 golonka wieprzowa( wybrałam dość chudą, mogą być żeberka, golonka z indyka)
  • ok 200 g żeberka wędzone wieprzowe
  • kilka grzybków  suszone, Ja miałam mrożone świeże
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2-3 listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu czarnego, ziela angielskiego oraz jałowca
  • kminek, sól , pieprz wedle uznania
  • 1 łyżka przyprawy 18 ziół Ojca Mateusza
  • Przyprawa Maggi (opcjonalnie)
  • 3-4 ziemniaczki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałeczek pora biała część
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku

Mięso z golonki pokroić na kawałki, żeberka wędzone na paski, włożyć do garnka , zalać ok 3l wody i dodać przyprawy, bez soli i pieprzu mielonego (to na koniec) Zagotować ok 20 min. Kapustę pokroić na drobniejsze kawałki,  grzybki również, cebulę na drobno, czosnek w plasterki, warzywa poszatkować i dołożyć wszystko do bulionu mięsnego. Po 15 min drobno pokrojone ziemniaki. Gotować jeszcze  ok 15 min ( do miękkości ziemniaków i kapusty).Na koniec pieprz, sól, Maggi do smaku, wedle uznania.Nigdy nie daję zasmażek i nic w tym stylu, więc na tym koniec gotowania.

Życzę smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *