17.02.2018
Dzisiaj znów powracam do Julii Child. Jeszcze raz przybliżę jej postać , autorka słynnych na całym świcie książek kucharskich oraz jednego z najsłynniejszych programów kulinarnych, Francuski szef kuchni. Kuchnię francuską pokochała podczas swojego pobytu we Francji, kiedy tam mieszkali razem z mężem. Była z pochodzenia amerykanką zmarła w 2004r.
Pyszne danie, dość łatwe do przyrządzenia.
Składniki:
- 5 udek z kurczaka( bądź cały kurczak)
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 1/3 szklanki musztarda Dijon
- 3 łyżki masła, roztopionego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 szalotki posiekane albo dużą cebule
- 2 do 4 średnie pomidory( lub pomidory suszone)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub dobrego oleju rzepakowego
- oliwa z oliwek lub dobry olej rzepakowy do smarowania
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
- bułka tarta
Kurczaka przekroić wzdłuż, wyciąć kręgosłup, podzielić na porcje. Udka pozostawić w całości. Osuszyć. Posypać solą i pieprzem. Posmarować oliwą z oliwek lub olejem.
Rozgrzać grilla lub piekarnik z funkcją grilla do 180 st. Umieścić kurczaka w naczyniu żaroodpornym i piec ok 20 minut, skorą do góry.
Przygotować sos musztardowy. Szalotki lub cebule drobno pokroić. W małej misce wymieszać wino białe i musztardę. Bardzo powoli wlewać oliwę z oliwek lub olej cały czas mieszając. Dodać tymianek, pieprz kajeński i szalotki, wymieszać. Odłożyć 8 łyżeczek sosu do pomidorów.
Kurczaka po 20 minutach należy odwrócić i posmarować sosem musztardowym. Piec dalej przez 15 minut. Obrócić ponownie i posmarować sosem skórę, grillować kolejne 15 minut. Teraz posypać wierzch kurczaków bułką tartą, obłożyć pomidorami również posypać bułką i polać sosem i grillować przez kolejne 10 do 15 minut. Gotowe kurczaki wyjąć, zostawić na 10 minut pod przykryciem żeby odpoczęły. Sos zlać do sosjerki jest pyszny do podania do kurczaka i ziemniaków.
Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami przepis w następnym poście.