Hamburgery w chlebku Pita

Smakowity, duży hamburger w chlebku Pita, może śmiało konkurować z tradycyjnym hamburgerem. Moje dzieci i mąż twierdzą,że smakuje dużo lepiej niż tradycyjny hamburger. Jestem podobnego zdania, polecam, skorzystajcie z tego przepisu:))

Składniki

  • 4 chlebki pita
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • rukola
  • garść pokrojonej kapusty pekińskiej
  • 300 g mielonego mięsa wołowego dobrej jakości
  • 1 łyżka białej gorczycy
  • posiekana cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz,sól
  • sos czosnkowy, pomidorowy

Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebulą, posiekanym drobno czosnkiem, gorczycą , solą i pieprzem. Wyrabiać dokładnie do czasu kiedy wyczujemy lepkość mięsa. Dłonie smarujemy oliwą, formujemy 4 kulki,spłaszczamy na desce formując płaskie kotlety.

Papryki wydrążamy i kroimy w plastry.

Chlebki opiekamy w piekarniku w temp 200 stopni około 6 minut.

W tym czasie na patelni grillowej opiekamy papryki z każdej strony. Następnie opiekamy kotlety z każdej strony, trwa to kilka minut. Jeżeli chcemy mniej wypieczone grillujemy krócej.

W podpieczonym chlebku robimy kieszeń,polewamy sosem czosnkowym układamy rukolę, paprykę czerwoną, hamburger, paprykę żółtą, znów czerwoną, rukolę. Polewamy sosem czosnkowym i pomidorowym, lub dowolnym jaki lubimy.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *