Rolada z łopatki

23.04.2018

Rolada sprawdza się jako danie główne, które można podawać z ziemniakami lub innymi dodatkami jak również jako dodatek do pieczywa, na zimno

Składniki

  • 1 kg łopatki
  • 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 kromka chleba
  • 1 kostka rosołowa
  • olej
  • sól, pieprz,tymianek, do smaku

Łopatkę rozkroić na plaster około 1 cm grubości, rozbić tłuczkiem. Nacieramy solą, pieprzem i roztartym czosnkiem, wstawić na 1 h do lodówki. Mięso mielone wymieszać z winem, doprawić solą,pieprzem,tymiankiem, schłodzić 30 minut w lodówce. Po tym czasie dodać jajka,namoczony chleb, wymieszać. Farsz wykładamy na plaster łopatki i zwijamy. Zawinięcie oraz boki zszywamy nitką.Podsmażamy na oleju do zrumienienia i wkładamy w naczyniu do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut, następnie dodajemy rozpuszczoną kostkę rosołową rozpuszczoną w 250 ml wrzątku i pieczemy 1h. Podajemy na gorąco lub na zimno według uznania.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *