Rolada sprawdza się jako danie główne, które można podawać z ziemniakami lub innymi dodatkami jak również jako dodatek do pieczywa, na zimno
Składniki
- 1 kg łopatki
- 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 1 kromka chleba
- 1 kostka rosołowa
- olej
- sól, pieprz,tymianek, do smaku
Łopatkę rozkroić na plaster około 1 cm grubości, rozbić tłuczkiem. Nacieramy solą, pieprzem i roztartym czosnkiem, wstawić na 1 h do lodówki. Mięso mielone wymieszać z winem, doprawić solą,pieprzem,tymiankiem, schłodzić 30 minut w lodówce. Po tym czasie dodać jajka,namoczony chleb, wymieszać. Farsz wykładamy na plaster łopatki i zwijamy. Zawinięcie oraz boki zszywamy nitką.Podsmażamy na oleju do zrumienienia i wkładamy w naczyniu do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut, następnie dodajemy rozpuszczoną kostkę rosołową rozpuszczoną w 250 ml wrzątku i pieczemy 1h.
Podajemy na gorąco lub na zimno według uznania.
Smacznego:)