Znana wszystkim pomidorówka, nie co urozmaicona, bardzo pożywna. Można zrobić jako zupę krem lub pozostawić bez miksowania. Ja wybrałam drugą wersję , lubimy widzieć co zjadamy:)
Składniki
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 świeże pomidory
- marchew
- pietruszka,kawałek selera,por
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 szklanka soczewicy
- sos sojowy
- liść laurowy,ziele angielskie
- sól,pieprz
- natka pietruszki
- makaron ryżowy opcjonalnie
- skrzydełko z indyka
Mięso zalać około 2 l wody, dodać przyprawy pogotować na wolnym ogniu około 30 minut. Warzywa pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać pomidory obrane ze skórki, pokrojone w kostkę. Poddusić, dodać pomidory z puszki razem chwilę zagotować. Wlać całość do zupy(na tym etapie zupę możemy zmiksować), dołożyć soczewicę. Zupę gotować aż soczewica zmięknie. Makaron przygotować według opisu na opakowaniu.podawać z zupą, można z tej opcji zrezygnować, według uznania. Zupę można doprawić śmietaną jeżeli ktoś lubi oraz natką pietruszki. Moja zupa jest w wersji dietetycznej bez zabielania.
Smacznego:)