Faszerowane ćwiartki z kurczaka

17.10.2018

Danie ,które szybko znika. Można powiedzieć, że jest dużym zaskoczeniem dla gości czy rodziny, ponieważ każdy myśli, że to zwyczajne upieczone udko z kurczaka a okazuje się ,że to zupełnie coś innego:) Szczerze polecam na zimno i gorąco smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 4 udka lub według potrzeb
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • kilka ząbków czosnku ,Ja dałam całą
  • natka pietruszki
  • czerwona papryka świeża
  • słodka  i ostra papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • olej

Z udek ściągamy skórę,tak aby jej nie rozerwać. Tam gdzie trzyma się mocniej naciąć delikatnie nożem przy mięsie aby nie rozciąć skóry. Ciągnąć do dołu. Na końcu zostawić kawałek chrząstki aby farsz nie wyszedł i uformowała się pałka udka. Chrząstkę przeciąć nożem z piłką . Odłożyć na bok.

Z kości obrać mięso, zmielić przez maszynkę. Czosnek , cebulę, paprykę pokroić w kostkę podsmażyć razem na oleju. Dołożyć do mięsa. Dodać natkę, jajko, bułkę doprawić papryką,solą i pieprzem  według uznania i dokładnie wyrobić.

Do skórek nakładać łyżką farsz. Na końcu skórkę zebrałam i spięłam wykałaczką aby farsz nie wychodził, uformowałam kształt ćwiartki z kurczaka. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ćwiartki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch spryskać olejem, posypać słodką papryką w proszku. Wstawić do pieczenia na około 45 minut. Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami . Doskonale smakuje również na zimno.

Można przygotować dzień wcześniej, surowe wstawić na noc do lodówki i upiec tuż przed podaniem na obiad lub kolację.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *