Lekkie jak puch , pyszne różowe ciasto, które ozdobi nasz stół i będzie ucztą dla podniebienia:)
Składniki
Biszkopt
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 łyżek oleju
- odrobina różowego barwnika
Krem
- 3 szklanki mleka
- 1 kostka masła 250 g
- 2 budynie śmietankowe
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki mielonych migdałów
- kilka łyżek spirytusu lub wódki
- 2 żółtka
Dodatkowo
- paczka krakersów
- kawa płynna do nasączenia krakersów( 2 łyżki na 300 ml wody)
- woda z cytryną, cukrem i odrobiną alkoholu do nasączenia
- migdały w płatkach
Białka ubić na sztywno. Miksować i powoli dosypywać cukier na 3-4 razy. Dalej ubijać dodawać żółtka oraz olej. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i odrobiną barwnika, dodawać powoli do masy i mieszać łyżką nie mikserem . Następnie wylać do blaszki wyłożonej papierem 24/28 lub podobnej i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Do suchego patyczka około 40 minut. Wyjąć wystudzić na kratce.
2 szklanki mleka zagotować. 1 szklankę wymieszać z budyniami i żółtkami wlać na gotujące się mleko. Mieszać do zgęstnienia odstawić pod przykryciem do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem i mielonymi migdałami. Dodawać po łyżce budyniu miksować dalej. Na koniec dodać alkohol( można zrobić bez)
Biszkopt przeciąć na pół, 1 blat nasączyć wyłożyć część masy( tak podzielić aby starczyło na drugi blat i trochę na wierzch)Krakersy maczać w kawie układać na kremie. Teraz znów krem. Drugi blat nasączyć, wew stronę i nałożyć na krem. Wierzch posmarować kremem. Udekorować migdałami. To schłodzenia wstawić do lodówki. Jak chcemy szybciej to na 30 minut do zamrażarki.
Smacznego:)