Tarta z budyniem i galaretką

11.02.2019

Delikatna,krucha tarta urozmaicona galaretką,budyniem i owocami brzoskwini. Za chwilę walentynki, więc pojawiła się delikatna dekoracja z maleńkich serduszek. Najlepiej przygotować tartę jednego dnia wieczorem i pozostawić na noc w lodówce. Budyń i galaretka stężeją i będzie pyszna. Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki cukru

Do obciążenia ciasta fasola Jaś, około szklanki

Nadzienie

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 150g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 900 ml mleka

700 ml mleka zagotować, w reszcie mleka rozrobić budynie i wlać na gotujące się mleko. Chwilę pogotować mieszając do zgęstnienia. Odstawić ,nakryć folią spożywczą i wystudzić.

Galaretki rozpuścić 3 szklankach wody,odstawić do stężenia.

Z wymienionych składników zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 26 cm natłuścić i wylepić ciastem. Posypać fasolą wierzch i piec w 190 stopni na złoty kolor ok 20-30 minut.Po upieczeniu fasolę wyrzucić ,tartę wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem na puch. Podczas ucierania dodawać po jednej łyżce budyniu.Masę wyłożyć na ciasto. Wierzch udekorować brzoskwiniami. Odstawić do lodówki. Kiedy stężeje wylać gęstniejącą galaretkę. Posypać serduszkami lub udekorować owocami. Odstawić na całą noc do lodówki.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *