Ravioli/Tortellini zapiekane

12.02.2019

Ravioli, tortellini najbardziej ulubione prze ze mnie włoskie przysmaki. Można je podawać na wiele sposobów,możliwości jest wiele. Dzisiaj szybkie danie dla zapracowanych. Lekkie i bardzo smaczne. Ravioli możemy kupić z mięsem lub szpinakiem według uznania.

Składniki

  • 400 g ravioli z mięsem
  • 3-4 pomidory
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 łyżka oregano
  • papryka słodka mielona
  • pieprz,sól
  • 200 g sera gorgonzola
  • 150 ml śmietanki kremówki

2-3 łyżki oliwy wymieszać z oregano,odrobiną soli i pieprzu. Pomidory pokroić w plasterki, polać przygotowaną oliwą.

Ravioli ugotować według przepisu na opakowaniu. Foremkę posmarować cienką warstwą oleju. Ułożyć na dnie plastry pomidorów. Przykryć pierożkami. Ser gorgonzola rozpuścić w śmietanie,podgrzewać cały czas mieszając, aż powstanie jednolity sos. Doprawić odrobiną pieprzu. Polać przygotowaną zapiekankę. Wierzch posypać delikatnie papryką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 15 minut. Podawać na ciepło, można każdą porcję dodatkowo polać sosem z gorgonzoli,posypać zieleniną.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.