10.02.2019
Znamy dość dobrze golonkę wieprzową, przyrządzaną na różne sposoby. Dzisiaj mam dla Was propozycję golonki ale indyczej. Nie co mniej kaloryczna a równie smaczna. Danie treściwe, można podawać samodzielnie , dobrze smakuje z sosem czosnkowym, równie doskonała jest w duecie z ryżem. Polecam.
Składniki
- 3 indycze golonki
- 1 średnia marchew
- 1/2 główki czosnku
- mała czerwona papryka
- średnia cebula
- 2 średnie ziemniaki
Marynata
- łyżeczka soli i pieprzu
- łyżeczka czerwonej mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 główki czosnku,przeciśniętego
Golonki umyć, ułożyć w naczyniu do pieczenia. Przygotować marynatę, z dwóch stron posmarować golonki, zamknąć i na min 1 h do lodówki.
Marchew pokroić w półplasterki, cebulę w piórka,ziemniak na małe ćwiartki, 1/2 czosnku w plasterki. Paprykę w kostkę.
Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Wyjąć z lodówki golonki.obsypać warzywami, naczynie przykryć i wstawić do pieczenia na 2 h. Przed wyjęcie spróbować widelcem mięso czy dostatecznie miękkie. Podawać na ciepło z dodatkami.
Smacznego:)