Muffiny czekoladowe z wiśniami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16.11.2018

Delikatne ,mięciutkie mocno czekoladowe. Bardzo dobre ciepłe z bitą śmietaną i dodatkiem wiśni jak również na drugi dzień zimne. Zachęcam do wypieków:)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
  • 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste)
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni
  • opcjonalnie 1/2 szklanki rumu do namoczenia wiśni

Dodatkowo do dekoracji

  • bita śmietana
  • starta 1/2 tabliczki czekolady lub posypka czekoladowa

Jeżeli chcemy mieć wiśnie namoczone rumem musimy je zalać alkoholem na 1h przed robieniem muf finek.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier.

W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajka, maślankę lub jogurt, masło.

Składniki obu naczyń połączyć i wymieszać mikserem tylko do połączenia się składników (otrzymane ciasto będzie dość gęste). Dodać wiśnie (mrożone wcześniej rozmrozić, namoczone w alkoholu przecedzić przez sitko) i wymieszać.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, lub kwadratami z papieru do pieczenia, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości papilotek. Piec przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Dekorować bitą śmietaną, wiśniami, czekoladą lub posypką czekoladową

Smacznego 🙂

Share Button

2 myśli na temat “Muffiny czekoladowe z wiśniami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *