Gofry na maślance z owocami

02.12.2018

Lubię zaglądać do starych książek z przepisami. Ciekawi mnie fakt jak na przestrzeni lat zmieniamy swoje upodobania kulinarne. Na ile te przepisy znajdują swoje zastosowanie dzisiaj. Moim zdaniem można spotkać wiele ciekawych i świetnie wykorzystać tu i teraz.Ten pochodzi z lat 40:)

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 szklanki maślanki
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • banan, pomarańcza, borówki, maliny itp

Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć na puch z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Do żółtek wlać maślankę, dodać olej, wymieszać. Dosypywać mąkę partiami i dalej mieszać. Na końcu dodać ubite białka połączyć z ciastem, powoli aby nie opadły podczas mieszania.

Pomarańczę pokroić w kostkę, banan w plasterki, borówki  i maliny w całości.

Rozgrzać gofrownicę,posmarować olejem i piec gofry. Studzić na kratce aby obeschły,odparowały wtedy będą chrupiące. Posypać cukrem pudrem, nakładać owoce ( można bez cukru nałożyć owoce)

Można dekorować według uznania, bitą śmietaną, frużeliną lub z samym cukrem.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *