Ciasto czekoladowe z gruszkami

 

Witam wszystkich w ostatnim dniu karnawału. Pączki, faworki i inne słodkości dzisiaj królują na stołach a u mnie ciasto gruszkowe pycha:))

Składniki:

  • 20 g miękkiego masła
  • 10 łyżek cukru brązowego
  • 3 jajka
  • 10 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 gruszek
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Polewa:

  • 1/4 kostki masła,
  • 2 łyżki wody,
  • 1/3 szkl cukru,
  • 2łyżki kakao

Czekoladę pokroić w kostkę, gruszki obrać na grubsze cząstki.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 jajku dalej mieszać.Na koniec produkty sypkie i wymieszać ,teraz czekoladę i jeszcze raz wymieszać. Tortownicę o śr 20 cm wyłożyć dno papierem do pieczenia i wylać ciasto. Gruszki pociąć na mniejsze połówki wcisnąć na wierzchu w ciasto. Zostawić 1 gruszkę do dekoracji.

Wstawić no nagrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika. Piec ok 45 min.Wystudzić przygotować polewę.

Wodę wlać do rondelka, dołożyć masło, kakao oraz cukier.Mieszać razem na wolnym ogniu, jednolitą masę podgrzać do zagotowania ,zdjąć i polać ciasto. Można zrobić dekoracyjne krople z polewy lub polać ciasto tylko na wierzchu. Gruszkę pokroić na plasterki udekorować wierzch ciasta.

Życzę smacznego:))

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *