Ciasto marchewkowe z mąką kukurydzianą

02.02.2018

Dzisiaj urodziny miesiąca lutego,przy tej okazji ciasto marchewkowe.Lekkie, zdrowe i bardzo smaczne.Nie wiedziałam jak zareagują moje dzieci na ciasto marchewkowe więc starałam się odpowiadać na pytania, „co ta za ciasto?” bardzo ogólnie.Jakoś wybrnęłam i jest ok.W cieście nie czuć marchwi smakuje obłędnie i wszyscy są zadowoleni.

Składniki:

  • 1 szkl. cukru brązowego
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 2 szkl. mąki kukurydzianej bezglutenowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 3 szkl. marchewki drobno startej i odsączonej
  • 1/2 szkl. wiórków  kokosowych
  • Krem  
  • 400 g serka śmietankowego kremowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 6 łyżek cukru pudru

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do miski razem z cynamonem, proszkiem, solą i sodą. W drugiej misce mikserem połączyć razem cukier i olej. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, ubijać aż masa będzie kremowa. Na wolnych obrotach dodawać do masy mąkę na przemian z maślanką. Na koniec dodać marchew, kokos. Ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec przez 50 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do ostygnięcia. Gdy ostygnie wyjąć z formy, zdjąć dolny papier i przekroić ciasto na dwa lub trzy placki.Zrobić krem. Za pomocą miksera wymieszać masło i serki do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodać cukier puder i ponownie całość zmiksować. Krem można wstawić na 30 minut do lodówki by lekko się schłodził.Przełożyć kremem spody i wierzch posmarować również kremem.Udekorować wedle uznania.W mojej wersji są wiórki kokosowe zabarwione.Wstawić do lodówki na ok 1-2h.Krem ładnie stężeje.Krem można wykorzystywać do przekładania wielu innych ciast.Nie jest za bardzo słodki,bardzo smaczny.

Jak zabarwić wiórki

Wsypać do szczelnego naczynia wiórki,wsypać barwnik do ciast w proszku(odrobinę),zamknąć naczynie, energicznie wymieszać i gotowe.

Smacznego :)))

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.