Dzisiaj urodziny miesiąca lutego, przy tej okazji ciasto marchewkowe. Lekkie, zdrowe i bardzo smaczne. W cieście nie czuć marchwi, smakuje obłędnie i wszyscy są zadowoleni.
Składniki:
- 1 szkl. cukru brązowego
- 250 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 2 szkl. mąki kukurydzianej bezglutenowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 szklanki maślanki
- 3 szkl. marchewki drobno startej i odsączonej
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- Krem
- 400 g serka śmietankowego kremowego
- 250 g serka mascarpone
- 6 łyżek miękkiego masła
- 6 łyżek cukru pudru
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do miski razem z cynamonem, proszkiem, solą i sodą. W drugiej misce mikserem połączyć razem cukier i olej. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, ubijać aż masa będzie kremowa. Na wolnych obrotach dodawać do masy mąkę na przemian z maślanką. Na koniec dodać marchew, kokos. Ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec przez 50 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do ostygnięcia. Gdy ostygnie wyjąć z formy, zdjąć dolny papier i przekroić ciasto na dwa lub trzy placki.
Przygotować krem. Za pomocą miksera wymieszać masło i serki do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodać cukier puder i ponownie całość zmiksować. Krem można wstawić na 30 minut do lodówki by lekko się schłodził. Przełożyć kremem spody, wierzch i boki, posmarować również kremem. Udekorować wedle uznania.W mojej wersji są wiórki kokosowe zabarwione. Wstawić do lodówki na ok 1-2h. Krem ładnie stężeje.Krem można wykorzystywać do przekładania wielu innych ciast. Nie jest zbyt słodki, bardzo smaczny.
Jak zabarwić wiórki
Wsypać do szczelnego naczynia wiórki,wsypać barwnik do ciast w proszku(odrobinę),zamknąć naczynie, energicznie wymieszać i gotowe.
Smacznego :)))