Zupa parzybroda w chlebie

Zupa parzybroda z pewnością może być Waszą ulubioną, w okresie jesienno- zimowym. Kolorowa, sycąca i pełna rozmaitych warzyw. Dość prosta w przygotowaniu, nie wymagająca zbyt dużych umiejętności kulinarnych.

Jeżeli chodzi o chlebki, można je upiec samodzielnie, zakupić lub podać zupę w miseczce, według własnego uznania. Ale jeżeli chcemy na bogato, to chlebek z pewnością zrobi furorę:) Zapraszam po szczegóły.

Składniki

  • 250 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 kiełbasa jałowcowa, pokrojona w kostkę
  • 750 g ziemniaków , obranych pokrojonych w kostkę
  • 500 g białej kapusty, pokrojonej w kostkę
  • 3 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 2 pietruszki, pokrojone w plasterki
  • 1 mały por, pokrojony w półplasterki
  • 1 mały seler, pokrojony w kostkę
  • 2 cebule, pokrojone w koskę
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1/2 główki czosnku, posiekanego
  • pieprz, sól do smaku
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • kilka łyżek masła i oleju

Chlebki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • torebka suszonych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko , roztrzepane do posmarowania

Rozgrzać masło na patelni ( 1-2 łyżki) wrzucić czosnek, cebulę zeszklić. Dodać pozostałe warzywa( oprócz kapusty i ziemniaków) dusić około 5 minut.

Przełożyć wszystko do dużego garnka. Dodać kapustę i ziemniaki, włożyć przyprawy, zalać wodą tak aby wszystko zakryła. W międzyczasie podsmażyć na oleju boczek i kiełbasę dodać do zupy. Wlać koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować do miękkości warzyw.

Na koniec posypać natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w chlebku lub miseczkach.

Jeżeli chlebek, upiec trochę wcześniej, według przepisu poniżej:

Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, wlać na mąkę do miski. Dodać sól, cukier, zamknąć miskę, niech drożdże podrosną. Dodać olej i ciasto dokładnie wyrobić. Ma być elastyczne, jak na pierogi. Gdy zbyt gęste dodać wodę, ciepłą, gdy za luźne dodać mąkę.

Po wyrobieniu odstawić na ok 30 minut, niech podwoi objętość. Kiedy jest gotowe, formować kule wielkości pięści. układać na posypanej mąką blaszce, lub na papierze do pieczenia. Posmarować wierzch jajkiem i piec około 30 minut lub do zrumienienia w temp 180 stopni.

Wystudzić, odkroić wierzchy, wybrać miąższ. Przed wlewaniem zupy wstawić na trochę do gorącego piekarnika. Gotowe

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *