Przekładaniec bez pieczenia

Przekładaniec bez pieczenia, to ciasto które można przygotować bardzo szybko ale równie szybko znika. Bardzo delikatne, pyszne, dosłownie rozpływa się w ustach. Niewiele pracy a tyle radości, dla Wszystkich domowych łakomczuchów. Zapraszam do opisu.

Składniki

  • Duża podwójna paczka herbatników
  • śmietanka 36 % 500 ml
  • 2 łyżki cukru pudru
  • masa krówkowa 1 puszka
  • czekolada deserowa
  • 2-3  łyżki kawy zaparzonej
  • orzechy lub inna posypka do dekoracji

Długą foremkę keksówkę wyłożyć folią spożywczą, tak aby brzegi wystawały po za foremkę.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce masy krówkowej. Całość wymieszać do gładkiego kremu. Smarować herbatniki masą , układać na stojąco, pionowo, po dwa obok siebie. I tak aż do końca, dociskać kolejne herbatniki pleckami do tych za nimi. Zostawić trochę kremu na posmarowanie wierzchu i boków po zdjęciu folii.

Kiedy ułożymy ciasto, folię z brzegów zawinąć na wierzch ciasta. Dość ciasno, aby mocno ciastka  docisnęły się do siebie. Wstawić do lodówki na 1h lub do zamrażalnika na 30 minut.

Po schłodzeniu folię rozłożyć z wierzchu ciasta. Na wierzch ułożyć deseczkę i odwrócić ciasto. Delikatnie folię zdjąć, rozsmarować po brzegach i wierzchu resztę kremu. Wstawić do zamrażarki.

W tym czasie kawę wlać do rondelka, wrzucić połamaną czekoladę i na wolnym ogniu podgrzewać, cały czas mieszając. Gotową polewę lekko przestudzić.

Wyjąć ciasto i łyżką polewać powoli brzegi ciasta, aby lekko spływało po bokach i tak zastygło. Następnie delikatnie rozsmarować na wierzchu. Posypać dekoracyjnie rozdrobionymi orzechami lub inną posypką.

Wstawić na ok 30 minut do lodówki. Kroić po skosie.Gotowe.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *