Tort hulajnoga

Tort hulajnoga z pewnością zadowoli nie jednego fana hulajnogi:) Taki słodki prezent udało mi się przygotować dla młodego, który lubi hulajnogi. Największą trudność sprawiają figurki, ręcznie wykonywane ozdoby:) Można oczywiście posiłkować się gotowymi, zakupionymi w internecie, a jak ktoś chce się pobawić to zachęcam do produkcji:)

Moja młodsza córka bardzo w tej kwestii jest pomocna, mogę liczyć na jej wsparcie:) Dzieci lubią lepić ciastolinę, plastelinę i inne masy, więc mogą ich umiejętności się przydać. Biszkopt przełożony masą z cukierków truflowych i masą słony karmel. Całość doskonale uzupełniła czekowiśnia, którą przełożyłam jeden z blatów. Tort był pyszny, nie daję zdjęcia jego przekroju, gdyż to był prezent:)) Zapraszam po szczegóły przepisu.

Składniki

Biszkopt

  • 7 jajek
  • 7 łyżek oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem słony karmel

  • 200 g serka mascarpone
  • 100 ml kremówki 36%, schłodzonej
  • 130 g masy słony karmel

Krem z cukierków truflowych

  • 200 g serka mascarpone
  • 100 ml kremówki 36%, schłodzonej
  • 200 g rozdrobnionych w mikserze cukierków truflowych

Krem do obłożenia tortu

  • 300 g masła
  • 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • barwnik niebieski w proszku, lub płynie( może być sok z jagody)

Poncz

  • 1 szklanka gotowanej, osłodzonej wody
  • sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo

  • słoik czekowiśni(Czekowiśnia)zrobionej lub gotowej
  • kolorowa masa do figurek, kolory według uznania, lub gotowe figurki
  • kilka kolorowych galaretek i długich żelek

Piekarnik rozgrzać na 160 stopni. Tortownicę 22 cm wyłożyć papierem, samo dno.

Białka jajek ubić na sztywno, nie przerywając ubijania, dodawać porcjami cukier, następnie dodać żółtka oraz olej. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do ciasta, mieszając delikatnie łyżką. Gotowe wylać do formy. Piec do zrumienienia , około 40 minut. Wyjąć , wystudzić, przeciąć na trzy placki.

Krem słony karmel

Śmietankę wymieszać na gładką masę razem z serkiem. Mieszać  tak aby masa nie była całkiem sztywna. Dodawać partiami słony karmel ( może być też masa krówkowa) i delikatnie mieszać( delikatnie, może się zważyć) Gotową odstawić do lodówki.

Krem z truflami

Ponownie wymieszać śmietankę z serkiem, nie ubijać na sztywno. Dodawać partiami cukierki i delikatnie mieszać. Gotową odstawić do lodówki.

Pierwszy blat nasączyć ponczem, posmarować czekowiśnią(Czekowiśnia) i wyłożyć krem słony karmel. Przykryć drugim blatem, nasączyć i posmarować masą z truflami. Docisnąć trzecim blatem.

Masło ubić na gładką puszystą masę. Następnie powoli dodawać mleczko oraz odrobinę barwnika( na czubek wykałaczki), opcjonalnie może być sok z jagód. Wymieszać na gładką masę. Ja do końca masy z barwnikiem nie mieszałam. Chciałam aby zabarwienie było w rodzaju marmurka, nierównomierne( ale to kwestia Waszego uznania:)) Gotowym posmarować wierzch i boki, wygładzić nożem, łopatką, maczaną w wodzie. Na koniec boki przerysowałam widelcem, powstały nieregularne rysy. Do lodówki, najlepiej na noc.

Jeżeli chcecie sami robić figurki to najlepiej przynajmniej 1 dzień wcześniej, aby stwardniały. Nie będę opisywać jak dokładnie je zrobić. Trzeba zrobić wydruk zdjęcia, lub narysować elementy które chcemy ulepić. Następnie z kółek, cienkich wałeczków tworzyć kształty. Wzmacniać długie , cienkie elementy, wciskając w środek wykałaczkę. Elementy z masy przyklejają się do siebie zwilżone wodą. Jeżeli  będą jakieś pytania odnośnie tworzenia figurek, proszę pisać, odpowiem lub podpowiem.

Figurki układamy na torcie i elementy z galaretek, tuż przed podaniem tortu. Gotowe:))

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *