22.o2.2018
Lekka warzywno mięsna zupa,prosta i szybka w przygotowaniu. Brukselka lub mała kapustka 🙂 jak mówi moja córka jest bardzo wdzięcznym warzywkiem do pracy.Mimo miniaturowych rozmiarów dorównuje swojej większej kuzynce pod względem właściwości i wartości odżywczych. Brukselka, która powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej, ma m.in. właściwości antynowotworowe, a także może wzmagać płodność.Bardzo wskazana dla dzieci wspomaga odporność. Wrzucamy na wrzącą wodę gotujemy krótko w otwartym garnku. A oto mój sposób na brukselkę w zupie.
Składniki:
- 0,5 kg brukselki
- 2 marchewki średnie
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 1/2 średniego selera
- 1/2 czerwonej papryki
- 3-4 średnie ziemniaki
- groszek konserwowy opcjonalnie
- 0,5 mięsa(wołowe,drobiowe,indycze itp. co wolimy)
- sól,pieprz,papryka w proszku do smaku
Do garnka wlewamy około 3 l wody, mięso kroimy na mniejsze kawałki np. kostka i wrzucamy do wody, gotujemy ok 30 min. Warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw i mięsa. W tym czasie przygotować brukselkę. Obrać wierzchnie podwiędłe listki, od strony głąbika naciąć krzyż( nie będą się rozpadać), opłukać i na 10 minut przed końcem gotowania wrzucić do zupy. Na koniec zupę doprawiam solą, pieprzem, papryką w proszku. W moim wydaniu jest to wywar mięsno warzywny, na koniec dodaję jeszcze groszek konserwowy ( ale to już wedle Waszego uznania nie jest konieczny).
Smacznego:))