Zupa brukselkowa

22.o2.2018

Lekka warzywno mi臋sna zupa,prosta i szybka w przygotowaniu. Brukselka lub ma艂a kapustka 馃檪 jak m贸wi moja c贸rka jest bardzo wdzi臋cznym warzywkiem do pracy.Mimo miniaturowych rozmiar贸w dor贸wnuje swojej wi臋kszej kuzynce pod wzgl臋dem w艂a艣ciwo艣ci i warto艣ci od偶ywczych. Brukselka, kt贸ra powsta艂a ze skrzy偶owania jarmu偶u i kapusty g艂owiastej, ma m.in. w艂a艣ciwo艣ci antynowotworowe, a tak偶e mo偶e wzmaga膰 p艂odno艣膰.Bardzo wskazana dla dzieci wspomaga odporno艣膰. Wrzucamy na wrz膮c膮 wod臋 gotujemy kr贸tko w otwartym garnku. A oto m贸j spos贸b na brukselk臋 w zupie.

Sk艂adniki:

  • 0,5 kg brukselki
  • 2 marchewki 艣rednie
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1/2 艣redniego selera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3-4 艣rednie ziemniaki
  • groszek konserwowy opcjonalnie
  • 0,5 mi臋sa(wo艂owe,drobiowe,indycze itp. co wolimy)
  • s贸l,pieprz,papryka w proszku do smaku

Do garnka wlewamy oko艂o 3 l wody, mi臋so kroimy na mniejsze kawa艂ki np. kostka i wrzucamy do wody, gotujemy ok 30 min. Warzywa kroimy w kostk臋 i wrzucamy do zupy, gotujemy pod przykryciem do mi臋kko艣ci warzyw i mi臋sa. W tym czasie przygotowa膰 brukselk臋. Obra膰 wierzchnie podwi臋d艂e listki, od strony g艂膮bika naci膮膰 krzy偶( nie b臋d膮 si臋 rozpada膰), op艂uka膰 i na 10 minut przed ko艅cem gotowania wrzuci膰 do zupy. Na koniec zup臋 doprawiam sol膮, pieprzem, papryk膮 w proszku. W moim wydaniu jest to wywar mi臋sno warzywny, na koniec dodaj臋 jeszcze groszek konserwowy ( ale to ju偶 wedle Waszego uznania nie jest konieczny).

Smacznego:))

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.