Zupa z brukselki to idealne danie na zimowe dni. Nie tylko rozgrzeje nasze ciało, ale również dostarczy cennych składników odżywczych. Brukselka, znana również jako mini-kapusta, jest bogata w witaminę C, K, błonnik oraz przeciwutleniacze. Jej delikatny smak doskonale komponuje się z aromatycznymi ziołami i przyprawami.Warto spróbować zupy z brukselki i czerpać korzyści z jej bogactwa. To prosty sposób na zdrowe i smaczne jedzenie, które z pewnością zadowoli nasze podniebienie.
Składniki:
- 0,5 kg brukselki
- 2 marchewki średnie
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 1/2 średniego selera
- 1/2 czerwonej papryki
- 3-4 średnie ziemniaki
- groszek konserwowy opcjonalnie
- 0,5 mięsa(wołowe,drobiowe,indycze itp. co wolimy)
- sól,pieprz,papryka w proszku do smaku
Do garnka wlewamy około 3 l wody, mięso kroimy na mniejsze kawałki np. kostka i wrzucamy do wody, gotujemy ok 30 min. Warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw i mięsa. W tym czasie przygotować brukselkę. Obrać wierzchnie podwiędłe listki, od strony głąbika naciąć krzyż( nie będą się rozpadać), opłukać i na 10 minut przed końcem gotowania wrzucić do zupy. Na koniec zupę doprawiam solą, pieprzem, papryką w proszku. W moim wydaniu jest to wywar mięsno warzywny, na koniec dodaję jeszcze groszek konserwowy ( ale to już wedle Waszego uznania nie jest konieczny).
Smacznego:))