Ciasto cytrynowe

 

Jeśli kochasz cytryny i słodkie wypieki, to ciasto cytrynowe jest idealnym wyborem dla Ciebie. To lekki i orzeźwiający deser, który doskonale pasuje na każdą okazję. Bez względu na to, czy celebrujesz urodziny, czy organizujesz spotkanie z przyjaciółmi, ciasto cytrynowe zawsze będzie trafionym wyborem.Jeśli chcesz, możesz udekorować ciasto lukrem cytrynowym. Wystarczy wymieszać sok z jednej cytryny z cukrem pudrem, a następnie polać nim wierzch ciasta. Możesz również dodać kilka plasterków cytryny do dekoracji.

Można przełożyć kremem , śmietaną, to doskonała baza na tort.

Składniki

  • 1 i 1/2 kostki miękkiego masła
  • 4 szklanki mąki tortowej pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 -2,5 szklanki cukru( u mnie jest 2 było ok )
  • 8 jaj
  • 1 szklanka mleka
  • olejek pomarańczowy lub cytrynowy
  • skórka z 2 cytryn( starta na drobnej tarce)
  • szczypta soli
  • blaszka u mnie była 32/24

Lukier:

  • 1 szklanka cukru
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie ciasta:

Masło ucieramy z masłem na puszystą masę, kilka minut. Zróbmy to starannie wtedy ładnie wyrasta i jest puszyste. Kiedy masło tworzy puszystą gładką masę dalej ubijamy dodając po 1 jajku. Następnie dodajemy mleko i olejek, dalej miksujemy. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli dosypywać do ciasta dalej mieszając. Na koniec dodać skórkę, delikatnie wymieszać wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 1h Kiedy zbyt mocno się podpieka na wierzchu, przykryć wierzch folią aluminiową.

Gotowe ciasto polać lukrem. Można posypać cukrem pudrem , przełożyć kremem, dżemem i wierzch udekorować jak tort.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *