22.02.2018
W dniu dzisiejszym na powitanie, moja słodka propozycja, ciasto cytrynowe, lekkie i orzeźwiające. Starannie przygotowane zawsze ładnie wyrasta. Może stanowić podstawę do przekładania różnymi kremami. Moje jest przełożone cienką warstwą kremu z serka mascarpone. Można również nasączyć syropem cytrynowym.
Składniki
- 1 i 1/2 kostki miękkiego masła
- 4 szklanki mąki tortowej pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 -2,5 szklanki cukru( u mnie jest 2 było ok )
- 8 jaj
- 1 szklanka mleka
- olejek pomarańczowy lub cytrynowy
- skórka z 2 cytryn( starta na drobnej tarce)
- szczypta soli
- blaszka u mnie była 32/24
Krem:
- serek mascarpone 500g
- 1 mała śmietana kremówka
- 1/2 szklanka cukru pudru
- fix do śmietany
- starta skórka z cytryny (opcja, starta na drobnej tarce)
Lukier:
- 1 szklanka cukru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie ciasta:
Masło ucieramy z masłem na puszystą masę, kilka minut. Zróbmy to starannie wtedy ładnie wyrasta i jest puszyste. Kiedy masło tworzy puszystą gładką masę dalej ubijamy dodając po 1 jajku. Następnie dodajemy mleko i olejek, dalej miksujemy. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli dosypywać do ciasta dalej mieszając. Na koniec dodać skórkę, delikatnie wymieszać wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 1h Kiedy zbyt mocno się podpieka na wierzchu, przykryć wierzch folią aluminiową.
Krem przygotowanie:
Kiedy ciasto się piecze przygotujmy krem, jeżeli chcemy ciasto przełożyć, w wersji bez kremu, pomijamy ten krok. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, pilnować aby nie ubić zbyt mocno, pod koniec ubijania dodać fix do śmietany. Gdy masa gotowa wkładamy serek i miksujemy, na koniec skórkę z cytryny. Jeżeli chcemy bardziej słodki możemy dosłodzić.Krem do lodówki, zanim ciasto się upiecze i wystygnie krem stężeje.
Upieczone ciasto przekroić na pół lub nawet na 2 placki (wedle uznania) i przełożyć kremem. Można też nasączyć wodą z cukrem i cytryną.Wierzch ciasta polukrować i posypać startą cytryną. Wstawić do lodówki na 2h, jeżeli wersja bez kremu, po wystudzeniu można się częstować.
Lukier: szklankę cukru zagotować z sokiem z cytryny do rozpuszczenia cukru,polać równomiernie ciasto.