Jeśli kochasz cytryny i słodkie wypieki, to ciasto cytrynowe jest idealnym wyborem dla Ciebie. To lekki i orzeźwiający deser, który doskonale pasuje na każdą okazję. Bez względu na to, czy celebrujesz urodziny, czy organizujesz spotkanie z przyjaciółmi, ciasto cytrynowe zawsze będzie trafionym wyborem.Jeśli chcesz, możesz udekorować ciasto lukrem cytrynowym. Wystarczy wymieszać sok z jednej cytryny z cukrem pudrem, a następnie polać nim wierzch ciasta. Możesz również dodać kilka plasterków cytryny do dekoracji.
Można przełożyć kremem , śmietaną, to doskonała baza na tort.
Składniki
- 1 i 1/2 kostki miękkiego masła
- 4 szklanki mąki tortowej pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 -2,5 szklanki cukru( u mnie jest 2 było ok )
- 8 jaj
- 1 szklanka mleka
- olejek pomarańczowy lub cytrynowy
- skórka z 2 cytryn( starta na drobnej tarce)
- szczypta soli
- blaszka u mnie była 32/24
Lukier:
- 1 szklanka cukru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie ciasta:
Masło ucieramy z masłem na puszystą masę, kilka minut. Zróbmy to starannie wtedy ładnie wyrasta i jest puszyste. Kiedy masło tworzy puszystą gładką masę dalej ubijamy dodając po 1 jajku. Następnie dodajemy mleko i olejek, dalej miksujemy. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli dosypywać do ciasta dalej mieszając. Na koniec dodać skórkę, delikatnie wymieszać wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 1h Kiedy zbyt mocno się podpieka na wierzchu, przykryć wierzch folią aluminiową.
Gotowe ciasto polać lukrem. Można posypać cukrem pudrem , przełożyć kremem, dżemem i wierzch udekorować jak tort.
Smacznego:)