Pierś kacza w pomarańczach z pieczonymi ziemniakami

Pierś kacza w pomarańczach to wykwintne danie w świątecznym stylu, w sam raz na karnawałowe szaleństwo:) Święta za nami, Nowy Rok za nami ale przed nami karnawał i to dość długi. Aromat pieczonych cząstek pomarańczy i marynaty użytej do mięsa sprawi, że wszyscy goście zrobią się głodni:))

Kaczka jest specyficznym rodzajem mięsa, podawana często jako danie na wyjątkowo świąteczny obiad. Polecam na te szczególne okazje, które się zdarzą w Nowym Roku. Danie sprawdzone, smakuje doskonale z pieczonymi ziemniaczkami. Szczerze polecam i zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 2 kacze piersi
  • 2 średnie pomarańcze
  • sok z 1/2 pomarańczy

Marynata

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz,sól do smaku

Dodatkowo

  • kilka łyżek oleju
  • 500 g obgotowanych ziemniaków ( ok 10 minut w osolonej wodzie)
  • tymianek,
  • sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, lub zestaw innych dowolnych przypraw do ziemniaków

Piersi kacze opłukać. Składniki marynaty wymieszać, polać mięso, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie lekko osączyć z marynaty. Olej rozgrzać na patelni, kłaść piersi skórą do dołu smażyć 5 minut, następnie obrócić i smażyć 2 minuty.Przełożyć do naczynia do zapiekania.

Pomarańcze umyć dokładnie, pokroić na cząstki. Ułożyć wokół mięsa. Sokiem skropić mięso po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, pod przykryciem.

Ziemniaki podzielić na cząstki, skropić oliwą, posypać przyprawami, wymieszać, 15 minut przed końcem pieczenia ułożyć wokół mięsa w naczyniu i zapiekać bez przykrycia. Przed końcem pieczenia sprawdzić miękkość mięsa widelcem. W razie konieczności czas pieczenia wydłużyć.Podawać z ulubioną surówką polecam kapustę pekińską.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.