Pizza w/g Julii

19.02.2018

Wyjątkowe ciasto na pizze,zawsze wychodzi i szczerze polecam. Układamy na pizzy co chcemy wedle uznania.

Składniki

  • ciasto:
    • 1 łyżeczka (7 g) drożdży instant
    • 1/3 szklanki (75 ml) ciepłej wody do 40 C
    • szczypta cukru
    • 3 i 1/2 szklanki mąki białej uniwersalnej Ja dałam Basię do pizzy jest świetna
    • łyżka mąki żytniej lub pszennej razowej
    • 2 i 1/4 łyżeczki soli
    • 2/3 do 1 szklanki wody
    • dodatkowo mąka do posypania

    dodatki:

    • pomidory
    • papryka czerwona i zielona
    • powstał
    • plasterki salami
    • feta żółty
    • oregano
    • oliwa z oliwek
    • sos pomidorowy
    • pieczarki
Drożdże wsypać do miseczki, dodać szczyptę cukru, 3 łyżki letniej wody, wymieszać i odstawić na chwilę aż zaczną pracować, ok 5 minut. Do miski wsypujemy mąkę,drożdże sól,szczyptę cukru i stopniowo dolewać wody ,najpierw 1/2 szkl, jeżeli gęste to resztę dolać wody. Można wyrabiać w mikserze również, hakiem do chleba. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli za suche dodać trochę wody, jeśli za mokre dodać mąki. Następnie odstawić na 5 minut. Ponownie wyrobić  robotem lub ręcznie przez  ok 15 sekund. Odstawić na 2 minuty żeby odpoczęło. Przełożyć na blat i ugniatać rękami, czyli złożyć na pół nacisnąć powierzchnią dłoni, znowu złożyć na pół i nacisnąć i tak ok 50 razy.  Ugniatanie ręką  zapobiegnie zbytniemu ogrzaniu się w robocie czy mikserze,musi ładnie podrosnąć. Gotowe włożyć do suchej miski, przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi swoją objętość w temperaturze pokojowej najlepiej 24 C.
Jeśli używamy kamienia do pieczenia to włożyć go do piekarnika i nagrzać do 230 C. Jeśli pieczemy tradycyjnie to nastawić piekarnik na 180-190 C.Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószoną lekko mąką, stolnicę, podzielić na 2 części, uformować 2 kule, przykryć na 10 minut i zostawić. Każdą kule rozwałkować na pizze o średnicy od 33 do 40 cm. Najlepiej ułożyć ją na płaskim talerzu posypanym mąką lub na płaskiej desce a gotową zsuniemy na kamień lub na tacę w piekarniku.
Wierzch ciasta posmarować oliwą, na to rozprowadzić sos pomidorowy, posypać startym serem i poukładać swoje ulubione dodatki.  Papryki, kawałki salami, pokrojone pieczarki, pokruszona feta, itp. Wszystko jeszcze raz posypać serem startym, oregano lub swoimi przyprawami. Pizze przełożyć na kamień lub tacę w piekarniku i piec ok 10 min. Z drugą postąpić tak samo.

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *