Wyjątkowe ciasto na pizze,zawsze wychodzi i szczerze polecam. Układamy na pizzy co chcemy wedle uznania.
Składniki
- ciasto:
- 1 łyżeczka (7 g) drożdży instant
- 1/3 szklanki (75 ml) ciepłej wody do 40 C
- szczypta cukru
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- łyżka mąki żytniej lub pszennej razowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- dodatkowo mąka do posypania
dodatki:
- papryka czerwona, zielona, żółta( pokrojone w paski)
-
- plasterki salami
- feta, pokrojony w kostkę
- żółty ser, starty
- oregano
- oliwa z oliwek
- sos pomidorowy
- pieczarki, pokrojone w plasterki
Drożdże wsypać do miseczki, dodać szczyptę cukru, 3 łyżki letniej wody, wymieszać i odstawić na chwilę, aż zaczną pracować.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy drożdże, sól, szczyptę cukru i stopniowo dolewamy wody, na początek 0,5 szklanki, jeżeli zbyt gęste to dolać resztę wody.
Można wyrabiać w mikserze, hakiem do chleba. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli za suche dodać trochę wody, jeśli za mokre dodać mąki. Następnie odstawić na 5 minut. Po tym czasie przełożyć na blat i ugniatać rękami. Ugniatanie ręką zapobiegnie zbytniemu ogrzaniu się w robocie czy mikserze, musi ładnie podrosnąć. Gotowe włożyć do suchej miski, przykryć ściereczką i odstawić, aż podwoi swoją objętość.
Jeśli używamy kamienia do pieczenia to włożyć go do piekarnika i nagrzać do 230 C. Jeśli pieczemy tradycyjnie to nastawić piekarnik na 180-190 stopni.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na 2 części, uformować 2 kule, przykryć na 10 minut i zostawić.
Każdą kule rozwałkować na pizze o średnicy od 33 do 40 cm.
Wierzch ciasta posmarować oliwą, na to rozprowadzić sos pomidorowy, posypać startym żółtym serem i poukładać swoje ulubione dodatki. Papryki, kawałki salami, pokrojone pieczarki, pokruszony ser feta, itp. Wszystko jeszcze raz posypać żółtym serem, oregano. Pizzę przełożyć na kamień lub tacę w piekarniku i piec ok 10 min. Z drugą postąpić tak samo.