Babeczki z rumem w/g Julii

19.02.2018

„Jednym z sekretów gotowania jest uświadomienie sobie , że trzeba wprowadzać poprawki, jeśli się da, lub pogodzić się z sytuacją, kiedy nie można nic zrobić” Julia Child

Witam wszystkich po krótkiej przerwie. Pozwoliłam sobie zapisać cytat z książki „Francuski szef kuchni”,który jest bardzo wymowny. Nikt mistrzem gotowania się nie urodził, każdy ma za sobą jakieś kulinarne wpadki.

Dzisiaj drożdżowe babeczki w poradach umieszczę kilka cennych porad dotyczących tego ciasta. Babeczki pieczemy z ciasta drożdżowego,ale w wersji francuskiej są nasączane syropem-cukrowo rumowym. Upieczone babeczki doskonale nadają się do mrożenia , a przed nasączeniem i ozdabianiem należy je podgrzać.

Składniki:

  • 8 łyżek masła
  • 10 dkg drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 3 szklanki dobrej mąki pszennej
  • foremki na babeczki i miska na ciasto

Syrop

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki ciemnego rumu
  • mały rondelek

Dekoracja

  • 1/2 szklanki dżemu morelowego( Ja dałam pomarańczowy jest b.dobry)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • kandyzowane wiśnie
  • płatki migdałowe
  • papilotki do babeczek opcjonalnie

Masło rozpuścić, wystudzić. Rozgnieść widelcem drożdże w miseczce,dodać cukier,sól wymieszać,zrobi się płyn. Do miski wsyp mąkę(przesianą),zrób dołek i wlej drożdże. Nakryj miskę ściereczką niech drożdże podrosną.

Uwaga: W firmie Tupperware jest miska do wyrabiania ciasta drożdżowego, szybko sprawnie i dużo mniej pracy, warto o tym poczytać , popytać, w razie czego służę pomocą:)

Następnie do miski z mąką i drożdżami wlej roztrzepane jajka ,wymieszaj. Teraz dodaj tłuszcz i zacznij wyrabiać ciasto, ręcznie. Kiedy przestanie kleić się do dłoni jest gotowe . Kiedy uznasz,że jest za rzadkie, dodaj kolejne roztrzepane jajko. Uformuj kulę posyp mąką, nakryć i odstawić do wyrośnięcia ok 1h – 2h ( w misce Tupperware ,krócej rośnie)Po tym czasie weź miskę i jeszcze ciasto ugniataj parę razy. Posmaruj foremki, spody, tłuszczem i włóż do każdej ciasto do 1/3 wysokości,odstaw niech podrosną do wysokości foremki.

Piekarnik nagrzany do 190 stopni, środkowa półka, pieczemy do zrumienienia babeczek.Wyjmij z foremek ,niech wystygną.Do nasączenia muszą być letnie.

Syrop:Zagotuj szklankę wody z cukrem,mieszaj aż cukier rozpuści się, zdejmij i dodaj pozostałą wodę i cukier.Ustaw babeczki w formie do pieczenia ciasta lub innym płaskim naczyniu ,nakłuj widelcem i zacznij polewać syropem(szprycą do tortów z długą końcówką jest znacznie szybciej) Pozostaw na 30 min,od czasu do czasu polewa∆ dalej syropem,który spłynął do naczynia.Muszą być tzw gąbczaste po nasączeniu.

Dekoracja:Przetrzyj dżem przez sitko do rondelka ,gotuj z cukrem aż kropla spadająca będzie bardzo kleista.Skrop babeczki rumem.polej syropem,ozdób płatkami migdałów i wiśnią. Gotowe włożyć do papilotek ozdobnych lub luzem ułożyć na tacy. Podawać z bitą śmietaną lub bez.

Do jest bardzo pyszne:))

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.