Babeczki z rumem w/g Julii

 

„Jednym z sekretów gotowania jest uświadomienie sobie , że trzeba wprowadzać poprawki, jeśli się da, lub pogodzić się z sytuacją, kiedy nie można nic zrobić” Julia Child

Witam wszystkich po krótkiej przerwie. Pozwoliłam sobie zapisać cytat z książki „Francuski szef kuchni,”który jest bardzo wymowny. Nikt mistrzem gotowania się nie urodził, każdy ma za sobą jakieś kulinarne wpadki.

Dzisiaj drożdżowe babeczki. Babeczki pieczemy z ciasta drożdżowego  w wersji francuskiej są nasączane syropem cukrowo – rumowym. Upieczone babeczki doskonale nadają się do mrożenia, a przed nasączeniem i ozdabianiem należy je podgrzać.

Składniki:

  • 8 łyżek masła
  • 10 dkg drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 3 szklanki dobrej mąki pszennej
  • foremki na babeczki i miska na ciasto

Syrop

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki ciemnego rumu
  • mały rondelek

Dekoracja

  • 1/2 szklanki dżemu morelowego( Ja dałam pomarańczowy jest b.dobry)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • kandyzowane wiśnie
  • płatki migdałowe
  • papilotki do babeczek opcjonalnie

Masło rozpuścić, wystudzić. Rozgnieść widelcem drożdże w miseczce,dodać cukier,sól wymieszać,zrobi się płyn. Do miski wsyp mąkę(przesianą),zrób dołek i wlej drożdże. Nakryj miskę ściereczką niech drożdże podrosną.

Uwaga: W firmie Tupperware jest miska do wyrabiania ciasta drożdżowego, szybko sprawnie i dużo mniej pracy, warto o tym poczytać , popytać, w razie czego służę pomocą:)

Następnie do miski z mąką i drożdżami wlej roztrzepane jajka, wymieszaj. Teraz dodaj tłuszcz i zacznij wyrabiać ciasto, ręcznie. Kiedy przestanie kleić się do dłoni jest gotowe . Kiedy uznasz,że jest za rzadkie, dodaj kolejne roztrzepane jajko. Uformuj kulę posyp mąką, nakryj i odstaw do wyrośnięcia ok 1h – 2h ( w misce Tupperware ,krócej rośnie) Posmaruj  spody foremek tłuszczem i włóż do każdej ciasto, do 1/3 wysokości, odstaw niech podrosną do wysokości foremki.

Piekarnik nagrzej do 190 stopni,  piecz do zrumienienia babeczek. Wyjmij z foremek, niech wystygną. Do nasączenia muszą być letnie.

Syrop:Zagotuj szklankę wody z cukrem, mieszaj, aż cukier rozpuści się, zdejmij i dodaj pozostałą wodę i cukier. Ustaw babeczki w formie do pieczenia ciasta lub innym płaskim naczyniu, nakłuj widelcem i zacznij polewać syropem(szprycą do tortów z długą końcówką jest znacznie szybciej) Pozostaw na 30 min, od czasu do czasu polewaj dalej syropem, który spłynął do naczynia. Muszą być tzw. gąbczaste po nasączeniu.

Dekoracja:Przetrzyj dżem przez sitko do rondelka, gotuj z cukrem, aż kropla spadająca będzie bardzo kleista. Skrop babeczki rumem, polej syropem, posyp płatkami migdałów i wiśnią. Gotowe włóż do papilotek ozdobnych lub luzem  na tacy.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *