„Jednym z sekretów gotowania jest uświadomienie sobie , że trzeba wprowadzać poprawki, jeśli się da, lub pogodzić się z sytuacją, kiedy nie można nic zrobić” Julia Child
Witam wszystkich po krótkiej przerwie. Pozwoliłam sobie zapisać cytat z książki „Francuski szef kuchni,”który jest bardzo wymowny. Nikt mistrzem gotowania się nie urodził, każdy ma za sobą jakieś kulinarne wpadki.
Dzisiaj drożdżowe babeczki. Babeczki pieczemy z ciasta drożdżowego w wersji francuskiej są nasączane syropem cukrowo – rumowym. Upieczone babeczki doskonale nadają się do mrożenia, a przed nasączeniem i ozdabianiem należy je podgrzać.
Składniki:
- 8 łyżek masła
- 10 dkg drożdży
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 3 szklanki dobrej mąki pszennej
- foremki na babeczki i miska na ciasto
Syrop
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki ciemnego rumu
- mały rondelek
Dekoracja
- 1/2 szklanki dżemu morelowego( Ja dałam pomarańczowy jest b.dobry)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki ciemnego rumu
- kandyzowane wiśnie
- płatki migdałowe
- papilotki do babeczek opcjonalnie
Masło rozpuścić, wystudzić. Rozgnieść widelcem drożdże w miseczce,dodać cukier,sól wymieszać,zrobi się płyn. Do miski wsyp mąkę(przesianą),zrób dołek i wlej drożdże. Nakryj miskę ściereczką niech drożdże podrosną.
Uwaga: W firmie Tupperware jest miska do wyrabiania ciasta drożdżowego, szybko sprawnie i dużo mniej pracy, warto o tym poczytać , popytać, w razie czego służę pomocą:)
Następnie do miski z mąką i drożdżami wlej roztrzepane jajka, wymieszaj. Teraz dodaj tłuszcz i zacznij wyrabiać ciasto, ręcznie. Kiedy przestanie kleić się do dłoni jest gotowe . Kiedy uznasz,że jest za rzadkie, dodaj kolejne roztrzepane jajko. Uformuj kulę posyp mąką, nakryj i odstaw do wyrośnięcia ok 1h – 2h ( w misce Tupperware ,krócej rośnie) Posmaruj spody foremek tłuszczem i włóż do każdej ciasto, do 1/3 wysokości, odstaw niech podrosną do wysokości foremki.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni, piecz do zrumienienia babeczek. Wyjmij z foremek, niech wystygną. Do nasączenia muszą być letnie.
Syrop:Zagotuj szklankę wody z cukrem, mieszaj, aż cukier rozpuści się, zdejmij i dodaj pozostałą wodę i cukier. Ustaw babeczki w formie do pieczenia ciasta lub innym płaskim naczyniu, nakłuj widelcem i zacznij polewać syropem(szprycą do tortów z długą końcówką jest znacznie szybciej) Pozostaw na 30 min, od czasu do czasu polewaj dalej syropem, który spłynął do naczynia. Muszą być tzw. gąbczaste po nasączeniu.
Dekoracja:Przetrzyj dżem przez sitko do rondelka, gotuj z cukrem, aż kropla spadająca będzie bardzo kleista. Skrop babeczki rumem, polej syropem, posyp płatkami migdałów i wiśnią. Gotowe włóż do papilotek ozdobnych lub luzem na tacy.
Smacznego:)