Chleb 18 godzinny

Chlebek smakuje wybornie, chrupka skórka, mięciutki w środku i bardzo apetycznie wygląda. Znika równie szybko, proponuję podwoić porcję. Jak nazwa wskazuje czeka się na chlebek dość długo. Proponuję robić na noc i następnego dnia wypiekać. Można zrobić 2 mniejsze lub jeden duży bochen. Najlepiej w żeliwnym naczyniu lub innej żaroodpornej formie do pieczenia.

Ze świeżym masełkiem smakuje najlepiej. Zapraszam do przepisu:)

Składniki

  • 700 g mąki pszennej 1500 lub zwykłej
  • 2 łyżeczki soli
  • suche drożdże 8 g
  • 700 ml ciepłej wody

Do dużej miski wsyp mąkę i sól. Drożdże wymieszaj w 100 ml ciepłej wody i wlej do mąki. Mieszaj ciasto, najlepiej drewnianą łyżką i dolewaj resztę wody.Ciasto musi być elastyczne nie za rzadkie, dlatego wodę dodajemy powoli i mieszamy ciasto. Kiedy składniki połączą się, miskę przykrywamy i odstawiamy na 18 godzin w ciepłym miejscu.

Następnego dnia rozgrzej piekarnik na 230 stopni, naczynie w którym będzie pieczony chlebek wstaw puste, również do wygrzania.

Stolnicę posyp mąką, wyjmij ciasto, wyrób dokładnie i odstaw jeszcze na 15 minut. Następnie włóż do nagrzanego naczynia i wstaw do piekarnika na 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 15 minut lub do uzyskania odpowiedniego koloru skórki na wierzchu.

Gotowy wyjmujemy i studzimy.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *