Naleśniki z mąki kukurydzianej z sosem owocowym

29.03.2018

Delikatne naleśniki z sosem owocowym. Naleśniki zaraz po upieczeniu gorące składać na 4 części i polać gorącym sosem. Można do środka przed złożeniem włożyć maliny,truskawki i całość złożyć i wtedy polać sosem.

Składniki:

  • 150ml mleka
  • 150 ml gazowanej wody
  • 160g mąki kukurydzianej
  • 40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 jajka
  •  2-3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • olej do smażenia np. rzepakowy
  • opakowanie  mieszanki mrożonych owoców + 2 łyżki cukru

Składniki na ciasto razem zmiksować, w razie potrzeby dolać mleka ( za gęste) dosypać mąki za rzadkie. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Mrożone owoce włożyć do rondelka, dosypać cukier i gotować na małym ogniu. Zagotować zdjąć z ognia. Upieczone naleśniki składamy na 4 części ,gorącym sosem polewamy, dekorujemy miętą.

Smacznego)

 

ZapiszZapisz

Share Button

2 myśli na temat “Naleśniki z mąki kukurydzianej z sosem owocowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *