29.03.2018
Delikatne naleśniki z sosem owocowym. Naleśniki zaraz po upieczeniu gorące składać na 4 części i polać gorącym sosem. Można do środka przed złożeniem włożyć maliny, truskawki i całość złożyć i wtedy polać sosem.
Składniki:
- 150ml mleka
- 150 ml gazowanej wody
- 160g mąki kukurydzianej
- 40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2 jajka
- 2-3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- olej do smażenia np. rzepakowy
- opakowanie mieszanki mrożonych owoców + 2 łyżki cukru
Składniki na ciasto razem zmiksować, w razie potrzeby dolać mleka ( za gęste) dosypać mąki za rzadkie. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Mrożone owoce włożyć do rondelka, dosypać cukier i gotować na małym ogniu. Zagotować zdjąć z ognia. Upieczone naleśniki składamy na 4 części ,gorącym sosem polewamy, dekorujemy miętą.
Smacznego)