Torcik owocowy na zimno

29.03.2018

Torcik z owocami i jogurtem naturalnym. Zrezygnowałam ze śmietany kremówki dzięki czemu torcik jest mniej kaloryczny. Na stole z torcikiem jest bardzo kolorowo i wiosennie a zarazem smacznie.

Składniki

  • sok multiwitamina 300 ml Hortex
  • sok pomarańczowy 300 ml Hortex
  • sok czarna porzeczka 300 ml Hortex
  • jogurt naturalny 500 ml
  • 5 łyżek żelatyny
  • 2 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • ciastka herbatniki 200 g
  • 9 łyżek masła
  • mrożone truskawki Hortex
  • 2-3 sztuki pomarańcze
  • do dekoracji: bita śmietana, kilka świeżych truskawek
  • folia spożywcza
  • miska 1,5 l lub salaterka

Miskę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Pomarańcze pokroić na grubsze plastry, truskawki rozmrozić przekroić na pół.

1 łyżkę żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Do rondelka wlać sok pomarańczowy Hortex, wsypać 1/2 szklanki cukru podgrzewać i mieszać. Dodać namoczoną żelatynę , odstawić niech delikatnie zaczyna się ścinać( nie zbyt mocno)

Na 1/4 wysokości miski ułożyć dookoła  miski,w środku ,na folii plastry pomarańczy. Wlać tężejącą galaretkę odstawić do całkowitego zastygnięcia.

1 łyżkę żelatyny namoczyć podobnie jak wyżej, 3 łyżki masła ubić z 1/2 szklanki cukru, dodać 250 ml jogurtu wymieszać. Namoczoną żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody( nie wrzącej) dodać do jogurtu. Całość ponownie wymieszać. W środku miski ułożyć truskawki tak do połowy miski. Wylać na zastygniętą masę pomarańczową jogurt i odstawić do stężenia.

1 łyżkę żelatyny namoczyć jak wyżej. Do rondelka wlać sok czarna porzeczka Hortex, dodać 1/2 szklanki cukru pudru, podgrzać. Dodać żelatynę wymieszać. Odstawić do delikatnego zastygnięcia. W misce ułożyć plastry pomarańczy 1 rządek i wlać tężejącą galaretkę. Odstawić.

1 łyżkę żelatyny namoczyć jak poprzednio. Jogurt ubić jak wyżej wymieszać z żelatyną. W misce ułożyć truskawki 1 rządek i wlać jogurt odstawić do zastygnięcia.

Ostatnią łyżkę żelatyny namoczyć jak poprzednio. Sok multiwitamina Hortex podgrzać z cukrem dodać żelatynę, wymieszać niech delikatnie stężeje.w Misce ułożyć ostatni rządek z pomarańczy, wlać galaretkę i do stężenia.

Herbatniki zmiksować dodać miękkie masło 3 łyżki i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na ostatnią warstwę. Jeżeli się ta warstwa nie mieści może pozostać bez herbatników. Odstawić na kilka godzin do lodówki.Zastygnięty torcik przykryć talerzem o średnicy miski i odwrócić. Torcik ładnie wyjdzie, zdjąć delikatnie folię. Do obłożenia wierzchu można również użyć innych owoców.

Smacznego


Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

ZapiszZapisz

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *