Sernik na zimno z jogurtu naturalnego z truskawkami i galaretką to idealny deser na różnego rodzaju przyjęcia przyjęcia i rodzinne spotkania. Jego orzeźwiający smak i piękny wygląd z pewnością zachwycą Waszych gości. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy wart każdej chwili spędzonej w kuchni. Smacznego!
Składniki:
- 250 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g jogurtu naturalnego
- 500 g sera twarogowego
- 150 g cukru
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 500 g truskawek
- 2 łyżki żelatyny
Rozdrobnić herbatniki i wymieszać je z rozpuszczonym masłem. Powstałą masę wyłożyć na spód tortownicy u mnie 22 cm, dociskając ją równomiernie. Wstawić do lodówki na około 30 minut. W misce umieścić jogurt naturalny, ser twarogowy i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie dodawać powoli do masy, cały czas mieszając. Następnie przełożyć ją na schłodzony spód z herbatników.Wstawić do lodówki nich trochę zastygnie. Owoce umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Ułożyć je na wierzchu sernika. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia, a następnie delikatnie polać nią sernik, tak aby owoce zostały przykryte. Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aż galaretka całkowicie stężeje.
Smacznego:)