Piersi z kurczaka w zupie cebulowej

 

30.03.2018

Można gości zaskoczyć tym daniem. Tutaj muszę podziękować mojej znajomej u której gościłam i tam miałam przyjemność skosztować tej pyszności:)) Szczerze polecam szybko się przygotowuje i bardzo dobrze smakuje.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka (waga około 500 gram)
  • 2 francuskie zupy cebulowe (u mnie Knorr) w proszku
  • 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30%
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sól
  • Pieprz

Filety z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Każdą z piersi przekroić wzdłuż na pół. W efekcie końcowym mają powstać 4 cienkie kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w przyprawie do kurczaka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.Śmietanę wlać do miseczki, dodać zupy cebulowe i dokładnie wymieszać. Filety z kurczaka ułożone w naczyniu żaroodpornym zalać śmietaną z zupą cebulową tak, aby śmietana dokładnie pokryła kurczaka. Naczynie żaroodporne przykryć  i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Podawać z ryżem, warzywami itp. Ja podałam z gotowanym brokułem z sosem czosnkowym

Smacznego:)

 

 

Share Button

11 komentarzy do “Piersi z kurczaka w zupie cebulowej”

    1. Jeszcze? Tzn. że do zup cebulowych dodać jeszcze 2 zupy borowikowe? Tak? To już chyba byłoby zbyt słone. Ale może się mylę…

    2. Witam, pomocy ! Zrobiłam tak jak w przepisie o wyjęłam z piekarnika pierś z serem… Śmietanka się zaważyła … Co robić aby tego uniknąć przy następnym razie ?

      1. Witam, nie zdarzyło mi się coś takiego ale wszystko w kuchni może się przytrafić:) Winna śmietanka, może piekarnik lub jeszcze coś innego? Proszę zrobić tak, 1/4 szkl. gorącej wody, dodać 1 zupę, dobrze połączyć, rozmieszać. Dodać śmietankę i 2 zupę, znów wymieszać. Wlać do formy i dalej jak w przepisie. Powinno być ok, jeżeli będą kłopoty proszę pisać. Pozdrawiam:)

  1. Czy na pewno 2 zupy na 250 ml śmietany ?
    Ogólnie wyszło bardzo dobre 🙂
    ale narzekali że trochę za słone (nie dodawałem soli, zupy miałem z Knora).

    1. Tak 2 zupy ale żeby złagodzić smak można zmodyfikować 1 zupa lub większa ilość śmietany. Zawsze podaję sól ,pieprz, ale każdy według własnego uznania doprawia. Niektórzy wcale nie dają soli a znów inni muszą dosolić. Więc aby uniknąć przesolenia ilość pozostawiam tematem otwartym:) Cieszę się bardzo, że udało się przyrządzić potrawę i smakowała. Na przyszłość można zmodyfikować. Pozdrawiam:)

    1. Lepiej zawsze dopasować doprawianie do swoich potrzeb, dziękuję za komentarz, zapraszam ponownie:))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *