Lody borówkowe

Coraz cieplej, więcej słońca, więc czas powrócić do lodów. Dzisiaj moja propozycja, to lody borówkowe. Bez mieszania, o aksamitnej konsystencji, po prostu pyszne. Już niedługo będą świeże owoce z działki, ogródka, będzie można je modyfikować, jeżeli chodzi o smaki. Mogą być malinowe, porzeczkowe, jagodowe, itp.

Lody borówkowe znikają błyskawicznie dlatego też, proponuję zrobić podwójną porcję. Zapraszam do przepisu:)

Składniki

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 250 g świeżych borówek
  • wafelki do lodów

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Kiedy będzie już ubita, dodajemy powoli mleko skondensowane i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy borówki i dalej miksujemy, do momentu kiedy owoce zacznę się rozpadać. Ja pozostawiłam kawałki owoców ale można je bardziej zmiksować.

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gotowe podajemy w wafelkach, miseczkach w towarzystwie świeżych owoców.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.