Coraz cieplej, więcej słońca, więc czas powrócić do lodów. Dzisiaj moja propozycja, to lody borówkowe. Bez mieszania, o aksamitnej konsystencji, po prostu pyszne. Już niedługo będą świeże owoce z działki, ogródka, będzie można je modyfikować, jeżeli chodzi o smaki. Mogą być malinowe, porzeczkowe, jagodowe, itp.
Lody borówkowe znikają błyskawicznie dlatego też, proponuję zrobić podwójną porcję. Zapraszam do przepisu:)
Składniki
- 400 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 250 g świeżych borówek
- wafelki do lodów
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Kiedy będzie już ubita, dodajemy powoli mleko skondensowane i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy borówki i dalej miksujemy, do momentu kiedy owoce zacznę się rozpadać. Ja pozostawiłam kawałki owoców ale można je bardziej zmiksować.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gotowe podajemy w wafelkach, miseczkach w towarzystwie świeżych owoców.
Smacznego:)