Bułki poznańskie

W ostatnim czasie częściej sięgamy po przepisy na domowe pieczywo. Moja propozycja to bułki poznańskie, dzielone. Myślę, że wiele z nas pamięta smak takich bułek. W niektórych piekarniach czasem można je jeszcze spotkać ale to już rzadkość. Smakują doskonale z domową konfiturą , świeżym masełkiem lub jajkami na miękko.

Znikają dość szybko i będziecie do nich wracać nie jeden raz. Przepis dość prosty, potrzeba trochę czasu aby ciasto wyrosło a wtedy sukces gwarantowany. Warto się potrudzić, rodzina będzie zadowolona. Zapraszam do przepisu i szczerze polecam:)

Składniki

  • 550 g mąki pszennej
  • 10 g suszonych drożdży
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 jajko

Mąkę wsypujemy do miski, robimy po środku wgłębienie, 200 ml mleka mieszamy z ciepłą wodą. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru , drożdże i mieszamy, roztwór wlewamy do miski z mąką w środek wgłębienia. Miskę nakrywamy i czekamy jak drożdże podrosną. Po tym czasie wlewamy roztrzepane jajko, masło, dodajemy sól i zarabiamy ciasto. Wyrabiamy dokładnie do osiągnięcia elastycznej konsystencji. Gdyby było zbyt gęste dodać ciepłej wody, za rzadkie dosypać trochę mąki. Ciasto przykryć odstawić na 2h do wyrośnięcia.

Następnie rozwałkować na placek około 1,5-2 cm grubości. Niedużą szklanką wykrawać krążki i układać na stolnicy. Każdą naciąć przez środek i oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

Rozgrzać piekarnik na 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem ułożyć bułeczki i piec około 20 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjąć wystudzić.Gotowe:)

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *