Ratatouille to dietetyczne, warzywne danie jednogarnkowe wywodzące się z kuchni francuskiej. Oparte głównie na, bakłażanach, papryce, cukinii, cebuli i pomidorach. Dość proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i apetycznie wyglądające. Ja moją wersję, posypałam po upieczeniu tartym parmezanem, co szczerze polecam. Zapraszam do przepisu.
Składniki
- 1 cukinia
- 4 pomidory
- 1 bakłażan
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- tymianek, oregano, zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- łyżka tartego parmezanu
Cukinię, bakłażan, 1 cebulę, 2 pomidory, pokroić w plastry. Skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, ziołami, wymieszać, na chwilę odstawić.
Cebulę i czosnek, drobno posiekać. 2 pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.
W rondelku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie wrzucić pomidory , paprykę, doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić aż warzywa zaczną się rozpadać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, wylać sos, następnie układać dookoła, naprzemiennie, pokrojone w plastry warzywa. Przykryć papierem do pieczenia i zapiekać 1,5h.
Podawać gorące, opcjonalnie posypane parmezanem. Jako dodatek chrupiąca czosnkowa bagietka, ryż lub samodzielnie.
Smacznego:)