Ratatouille

Ratatouille to dietetyczne, warzywne danie jednogarnkowe wywodzące się z kuchni francuskiej. Oparte głównie na, bakłażanach, papryce, cukinii, cebuli i pomidorach. Dość proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i apetycznie wyglądające. Ja moją wersję, posypałam po upieczeniu tartym parmezanem, co szczerze polecam. Zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 1 cukinia
  • 4 pomidory
  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tymianek, oregano, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • łyżka tartego parmezanu

Cukinię, bakłażan, 1 cebulę, 2 pomidory, pokroić w plastry. Skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, ziołami, wymieszać, na chwilę odstawić.

Cebulę i czosnek, drobno posiekać. 2 pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.

W rondelku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie wrzucić pomidory , paprykę, doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić aż warzywa zaczną się rozpadać.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, wylać sos, następnie układać dookoła, naprzemiennie, pokrojone w plastry warzywa. Przykryć papierem do pieczenia i zapiekać 1,5h.

Podawać gorące, opcjonalnie posypane parmezanem. Jako dodatek chrupiąca czosnkowa bagietka, ryż lub samodzielnie.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *