Wyśmienita, lekka zupa krem o wyjątkowym smaku i aromacie. Wzbogacona groszkiem ptysiowym i serem feta.
Składniki
- 1 kg marchwi
- 5 pomarańczy
- cebula
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 piersi z kurczaka
- por,seler,pietruszka
- 1 łyżka kurkumy
- sól,pieprz
- gałka muszkatołowa
- kilka łyżek masła
- groszek ptysiowy lub grzanki z chleba
- ser feta pokrojony w kostkę
Piersi pokroić na mniejsze kawałki. Dodać 1 marchew, pietruszkę ,pokrojone na mniejsze kawałki i kawałek pora. Zalać 2 l wody i gotować około 30 minut.W tym czasie cebulę posiekać,marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę i marchew poddusić na maśle, około 10 minut.Dodać starty imbir i wymieszać z marchewką. Dodać do wywaru z mięsem gotować 15 minut. Mięso wyjmujemy, resztę miksujemy.Jedną pomarańczę obrać ze skórki. Wyciąć cząstki miąższu, pokroić na małe kawałki, dodać do zupy. Skórkę pociąć na paseczki zagotować w niewielkiej ilości wody około 1 min. dodać do zupy. Z pozostałych pomarańczy wycisnąć sok i wlać do kremu. Dodać kurkumę, sól,pieprz,gałkę, do smaku. Całość zagotować. Gotowy krem wlać do miseczki posypać groszkiem lub grzankami i kawałkami sera feta.
Smacznego:)