Fantastyczne ravioli, które mogą być podane do obiadu jak i na ciepłą kolację. Dość szybko się przyrządza a efekt jest bardzo smaczny.:)
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 30 ml oleju
- 3 jajka
Farsz
- Opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
- 4-5 ząbków posiekanego czosnku
- sól, pieprz
- kilka łyżek masła
Sos gorgonzola przepis tutaj:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć ciasto w folię odłożyć do lodówki na 30 minut.
Rozgrzać masło na patelni, włożyć czosnek zeszklić. Pomidory pokroić na drobno. Do czosnku włożyć szpinak i smażyć chwilę z czosnkiem. Następnie dołożyć pomidory, posolić i dodać pieprzu do smaku,wedle uznania.Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt podobnej wielkości. Na jednym w odstępach około 5 cm nakładać kupki farszu łyżeczką. Między kupkami farszu ciasto posmarować wodą poziomo i pionowo. Następnie nałożyć drugie ciasto. Docisnąć łyżeczką posmarowane ciasto z górną częścią. Następnie radełkiem pociąć na kwadraciki. Wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotować do wypłynięcia. Wyjąć na talerz podawać polane sosem gorgonzola.https://gotuj-ze-mna.pl/sosy/sos-gorgonzola/
Smacznego:)