Zdrowa i smaczna przystawka z kuchni indyjskiej. Śmiało można kuleczkami zastąpić ziemniaki. Ciekawy smak, doskonale komponuje się z kurczakiem i różnymi sosami . Myślę , że z innym mięsem będzie równie smaczne. Polecam.
Składniki
- 1/2 małego kalafiora
- kilka różyczek brokuła
- 2 średnie marchewki
- natka pietruszki
- sólo,pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
- 4 łyżki bułki tartej
Warzywa opłukać, zetrzeć na miałko. Wymieszać z mąką,bułką tartą doprawić solą i pieprzem do smaku,dosypać posiekaną natkę Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W głębokim rondlu lub patelni rozgrzać olej. Tyle aby po włożeniu kuleczki swobodnie pływały. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Smacznego:)