Obowiązkowo w czasie kiedy pojawiają się pierwsze grzyby, na stół wjeżdża placek ziemniaczany lub placki ziemniaczane z kurkami. Kurki to moje ulubione grzybki, bardzo je lubię i często pojawiają się w mojej kuchni. Można z nich wyczarować wiele pysznych potraw, do czego zachęcam:)
Kurki- pieprznik jadalny, zawierają sporą ilość witaminy A, witaminę C i potas. Mają bardzo charakterystyczne żółte ubarwienie i bez trudu w ściółce leśnej można je dostrzec. W przeciwieństwie do wielu odmian grzybów zwykle okazują się być zdrowe. Zapraszam do przepisu i zbierajmy kurki:))
Składniki
- 1 kg obranych ziemniaków, startych na miałko
- 4 jajka
- 200 g żółtego, startego sera
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 cebule, posiekane
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- olej
- bułka tarta do formy
- sól, pieprz
Sos
- 250 g kurek
- 200 g śmietany kremówki 30 %
- 2-3 ząbki czosnku, obrane, posiekane
- 1 kostka rosołowa, warzywna
- 1/2 szklanki wrzątku
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Ziemniaki wymieszać z żółtym serem, posiekaną cebulą, czosnkiem, jajkami i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formę do zapiekania, wielkości talerza płaskiego obiadowego, posmarować oliwą i posypać tartą bułką. Wyłożyć masę ziemniaczaną, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Zapiekać 1h.
Kurki oczyścić, opłukać. Jeżeli są drobne to pozostawić w całości, większe pokroić na połówki. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić czosnek, chwilę zeszklić. Dodać kurki i dusić około 10 minut na wolnym ogniu. Kostkę rosołową rozpuścić we wrzącej wodzie, wlać do kurek. Gotować około 15 minut. Na koniec wlać kremówkę, dodać sól, pieprz do smaku i podgrzewać do momentu, kiedy sos zgęstnieje, od czasu do czasu pomieszać.
Gotowy placek wyjąć, pokroić na porcje i polewać sosem z kurkami. Można posypać zieloną pietruszką.
Smacznego:)