Placuszki serowo-bananowe to bardzo szybka słodka przekąska, podwieczorek lub delikatna kolacja. Lekkie, delikatne danie w towarzystwie konfitury, świeżych owoców lub kleksa śmietanki, smakuje wyśmienicie. Placuszki szybkie i proste w przygotowaniu, sprawią wiele radości dużym i małym domownikom. Szczerze polecam i zapraszam do przepisu:)
Składniki
- 3 białka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g białego serka wiejskiego
- 1 banan
- sok z 1/2 cytryny
- olej do smażenia
Dodatkowo
- konfitura, ulubiona
- świeże owoce
- śmietana kremówka, opcjonalnie
- cukier puder do posypania
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodać cukier nie przerywając ubijania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypywać po 1 łyżce, delikatnie mieszając.
Banana kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny. Serek rozgniatamy widelcem i wraz z bananami dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy olej na patelni i dużą łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy na złoto z każdej strony. Podajemy od razu, posypane cukrem pudrem, z konfiturą lub śmietaną kremówką i świeżymi owocami.
Smacznego:)