Placuszki serowo-bananowe


Placuszki serowo-bananowe to bardzo szybka słodka przekąska, podwieczorek lub delikatna kolacja. Lekkie, delikatne danie w towarzystwie konfitury, świeżych owoców lub kleksa śmietanki, smakuje wyśmienicie. Placuszki szybkie i proste w przygotowaniu, sprawią wiele radości dużym i małym domownikom. Szczerze polecam i zapraszam do przepisu:)

Składniki

  • 3 białka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g białego serka wiejskiego
  • 1 banan
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • konfitura, ulubiona
  • świeże owoce
  • śmietana kremówka, opcjonalnie
  • cukier puder do posypania

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodać cukier nie przerywając ubijania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypywać po 1 łyżce, delikatnie mieszając.

Banana kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny. Serek rozgniatamy widelcem i wraz z bananami dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy olej na patelni i dużą łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy na złoto z każdej strony. Podajemy od razu, posypane cukrem pudrem, z konfiturą lub śmietaną kremówką i świeżymi owocami.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *