12.02.2018
Dzisiaj zaproponuję kotlet de volaille z sosem Gorgonzola.Oryginalny de volaille powinien mieć w środku masełko i koperek ale spotykamy różne i myślę, że wszystkie są dobre. A z czym jest mój? Masełko ale bez koperku z odrobiną czosnku i plasterek szynki.
Składniki dla dwojga:)
2 piersi z kurczaka
2 plasterki szynki
2 łyżki masła roztartego z ząbkiem czosnku
pieprz,sól
bułka tarta,jajko,olej do smażenia
Pierś delikatnie rozciąć przez środek ale nie do końca, powstanie taka otwarta książka. Delikatnie rozbijamy, przez folię aby nie robić dziur, posypać solą, pieprzem. Przykryć plasterkiem szynki, w rogu od którego zaczynamy zwijanie łyżkę masła. Jak zwijać, aby powstał sopel?
Zaczynamy zwijać od rogu po skosie, wtedy powstanie taki długi sopelek. Panierować w jajku i bułce, zlepiać dokładnie końce. Jak damy grubiej bułki będzie bardziej gładki, Ja starałam się dać troszkę mniej, ze względu na dzieci, nie lubią tak dużej panierki. Gotowe kładziemy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Tą stroną gdzie jest łączenie, do dołu, kilka minut i na drugą stronę, i gotowe
Sos :
100g sera gorgonzola,1/2 kubeczka małego kremówki.
Do małego rondelka wlewamy połowę kremówki nie całe 1/2 kubka, kroimy ser i wkładamy do śmietanki mieszamy powoli grzejąc nie gotując.Kiedy ser się rozpuści i widzimy, że sos jest zbyt gęsty dolać resztę, jeżeli taki gęsty chcemy mieć, zagotować dokładnie mieszając na jednolitą masę.Odstawić kiedy wystygnie jeszcze zgęstnieje.Można stosować do wielu dań,makaronów,szpinaku,placków ziemniaczanych.
Ja podałam kotlet z kulkami ziemniaczanymi i sałatką z sałaty lodowej.
Przepis na sałatkę w następnym poście za chwilkę:
Życzę smacznego.proszę o komentarze,polubienia 🙂