Zazwyczaj kasztan jadalny występuje jako duże drzewo o kulistej koronie i dość ciekawym pokroju. Z wiekiem pień drzewa staje się bruzdowany, często spiralnie.Bardzo cenione są wartości odżywcze kasztana jadalnego. Jego owoce w smaku przypominają orzechy i są dość lekkostrawne, aczkolwiek należy pamiętać, że również bardzo kaloryczne – zawierają aż ok. 180 kcal na 100 g! Te 100g kasztanów jadalnych zawiera jednak tyle samo witaminy C, co 100g cytryny. Są też bogatym źródłem witamin: B1, B2, E, kwasu jabłkowego, lecytyny, magnezu, żelaza i potasu.Pomimo dużej kaloryczności warto sobie czasem przyrządzić ze względu na duże wartości odżywcze.Zupa jest bardzo syta długo po jej zjedzeniu nie czujemy łaknienia, dzieci lubią bo jest słodka.
Składniki:
- 1/2 kg jadalnych kasztanów(Kaufland,Auchan itp można kupić)
- 1 l mleka
- 1/2 l wody
- 2 żółtka
- cukier
- kwiat muszkatelowy ( zdrowa żywność szukać)
- figi suszone,ryż ciemny
Kasztany obrać ze skórki cienkim nożykiem, jest to trochę żmudne zajęcie, nie zrażać się warto pocierpieć dla efektu końcowego. Sparzyć wrzącą wodą na sicie i ugotować na miękko w 1/2 l mleka, nie w wodzie!( trochę to potrwa ok 1,5h-2h Przynajmniej moje były takie twarde i tak długo trzeba było gotować( na wolnym ogniu pod przykryciem) Zmiksować na miazgę po ugotowaniu dolać wodę i resztę mleka,dodać cukier wedle uznania(jeszcze odrobinę cukru będzie w żółtkach bierzmy to pod uwagę podczas słodzenia) i kwiat muszkatelowy, zagotować. Żółtka rozbić, widelcem, trzepaczką z odrobiną cukru i wody i tuż przed podaniem wlać do zupy.
Jako dodatek ryż, drobno pokrojone figi lub rodzynki mogą być i sucharek, pycha:)
Smacznego:)