Twarożek wiosenny

Uwielbiam początek wiosny i lata. Piękne, soczyste kolory zieleni, kwitnące bzy, świeże zioła, owoce i warzywa. Twarożek wiosenny z grzankami, kakao, szczypiorkiem, rzodkiewkami, to z pewnością duża dawka pozytywnej energii na resztę dnia. Można poczuć się już najedzonym od samego patrzenia, na apetycznie wyglądające kanapeczki. Przepis bardzo prosty, niczego specjalnego nie wymyślę:) Ale czasami bywa tak, że to co najprostsze jest najlepsze a potrzebujemy inspiracji aby to dostrzec. Zapraszam po przepis:))

Składniki

  • Kostka twarożku, do wyboru, chudy, półtłusty, tłusty
  • ogórek konserwowy
  • rzodkiewki, pęczek
  • szczypiorek, pęczek
  • 1/2 główki czosnku ( można pominąć jak nie lubimy)
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, szczypta słodkiej, mielonej papryki
  • kilka kromek razowego chleba
  • kilka liści sałaty lodowej, masłowej lub rzymskiej

Twarożek przełożyć do miseczki. Ogórek, rzodkiewki, czosnek i szczypiorek pokroić w drobniutką kostkę. Kilka rzodkiewek pokroić w plasterki.

Twarożek rozgnieść widelcem, dodać posiekane składniki, wlać jogurt, doprawić solą, pieprzem , papryką i dokładnie wymieszać.

Kromki chleba podgrzać w tosterze. Wyjąć na każdej ułożyć po liściu sałaty, twarożek. Udekorować plasterkami rzodkiewki i posypać szczypiorkiem. Podawać z gorącym kakao lub według własnego uznania:) Gotowe.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *