Pyszne ciasto o orzeźwiającym smaku cytryny. Kruchy spód, delikatna masa i chrupiąca beza, ta tarta jest bardzo dobra:)
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 150 g schłodzonego masła
- 80 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie gdyby ciasto było zbyt gęste)
Masa
- 4 jajka
- 1 żółtko
- 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- skórka starta z 1 cytryny
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 30 g mąki ziemniaczanej
Beza:
- 5 białek
- 160 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Masło posiekać nożem. Dodać żółtka i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na okrąg trochę większy od blaszki, użyłam formy do tarty o średnicy 22 cm. Ciastem wyłożyć blaszkę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni.
Wszystkie składniki na nadzienie przełożyć do miski i wymieszać mikserem do połączenia składników. Jajeczną masę wylać na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji góra – dół przez około 20 minut.
Białka na bezę krótko ubić, aż się spienią. Wsypać cukier. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny i ubijać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca, ubijać przez około 8-10 minut, aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Bezę wyłożyć na podopieczne ciasto, np. robiąc przy brzegu tarty duże rozetki i na środku resztę wyłożyć łyżką. Tartę wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 140 stopni C na funkcji termoobieg przez około 30 minut. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki zostawić jeszcze chwilę, wyjąć odstawić musi całkowicie zastygnąć.
Smacznego:)