Sery kozie polecane są wszystkim chcącym zdrowo się odżywiać. Nie bez powodu nabiał zajmuje tak ważne miejsce w prawidłowej diecie.Sery kozie posiadają wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A.
A dzisiaj moja słodka propozycja z kozim serem. Kozi ser i gruszki w miodzie, ten zestaw podnosi walory smakowe tego ciasta. Szczerze polecam sernik, jest pyszny i zdrowy.Składniki
- 600 g sera koziego (zmielić)
- 100 g masła (rozpuścić)
- 6 jajek ( oddzielić białka)
- 180 g cukru
- herbatniki kakaowe 125 g
- 50 g masła
Karmelizowane gruszki
- 2 duże gruszki pokrojone na plastry
- 100 g miodu
- 50 g orzechów włoskich posiekanych
Herbatniki zmielić, masło rozpuścić dodać do masy i wymieszać.Wylepić dno tortownicy 20 cm wstawić na 30 minut do lodówki.
Białka ubić na sztywno. Partiami dosypywać cukier dalej ubijać. Na końcu dodać żółtka i masło. Następnie dosypywać mąki i łyżką delikatnie wymieszać. Masę jajeczną mieszamy ze zmielonym serem. Ser dokładamy porcjami łyżką i mieszamy ręcznie. Wylewamy na spód z ciastek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Następnie obniżamy temp do 170 stopni i pieczemy 15 minut,studzimy.
Karmelizowane gruszki
Miód rozgrzać na patelni , ułożyć płasko gruszki i karmelizować z obu stron na złoto. Ułożyć w wachlarz na przestudzonym serniku. Polać resztą miodu po wierzchu i posypać orzechami. Odstawić na kilka godzin do stężenia w chłodne miejsce. nie do lodówki straci puszystość.
Smacznego:)