Bardzo puszysty sernik na biszkoptach. Zawsze wychodzi, przynajmniej tak jest u mnie:) Bardzo szybko się robi, jeżeli chcemy coś upiec smacznego i szybko, szczerze polecam. Używamy sera z wiaderka, jeżeli rzadki dodajemy 2 budynie, jeżeli ser gęsty 1 budyń wystarczy.
Składniki
- 1 kg sera zmielonego z wiaderka
- 2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła rozpuszczonego
- 8 jajek
- 2 budynie śmietankowe
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek śmietankowy
- paczka okrągłych biszkoptów
- szczypta soli
- czekolada gorzka
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubić na puszystą masę z cukrami. Dodawać po trochu ser, mieszać, dodać roztopione masło,1 szt budyniu oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Jeżeli ser był rzadki dodać 2 budynie, jeżeli gęsty to jeden wystarczy. Na koniec ubite białka i wymieszać łyżką. Następnie blaszkę (25/30)wyłożyć papierem do pieczenia. Układać biszkopty, ciasno wierzchem do góry.Wylać masę i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 50 minut( zarumieni się)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać do torebki strunowej,odciąć rożek i udekorować ciasto na wierzchu,ozdobić listkami mięty.
Smacznego