Rolada ze szpinakiem i kurczakiem z ciasta francuskiego

Rolada ze szpinakiem i kurczakiem to wykwintne danie, które zachwyci każde podniebienie. Połączenie soczystego kurczaka, delikatnego szpinaku i chrupiącego ciasta francuskiego sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla smakoszy. Ta elegancka potrawa doskonale sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i na codzienne obiady. Przygotowanie jest proste i nie wymaga dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości.

Składniki

  • 1 szt filet drobiowy
  • 1 opakowanie rozdrobnionego szpinaku ( może być również świeży)
  • śmietana 30%
  • serek topiony mały
  • 1 główka czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • ciasto francuskie

Szpinak rozmrozić, świeży rozdrobnić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem, usmażyć na złoty kolor na oleju, przełożyć do miseczki. Czosnek posiekać, rozpuścić w rondelku łyżkę masła, dodać czosnek i zeszklić. Dodać rozmrożony lub świeży szpinak, razem dusić około 10 minut. Dodać mięso i wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem według uznania. W śmietanie rozpuścić serek topiony i wlać do farszu, chwilę podgrzać na wolnym ogniu.

Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Przygotować podłużną foremkę, wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie rozwinąć na desce, wyłożyć wystudzony farsz, pozostawiając po bokach ok 1 cm margines. Zwinąć ciasno i włożyć do formy. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Zapiekać ok 25 minut.

Kroić na porcje, podawać z ulubionym sosem, pieczywem itp.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *