Czas na winobranie:)) Witam, witam po dłuższej przerwie:)
Winogrona w tym roku są wyjątkowo duże, bardzo soczyste w pięknych kolorach. Fantastycznie komponują się z wrzosami, które uwielbiam:)
Ciasto drożdżowe, niby proste ale dodatek winogron sprawił, że stało się bardziej apetyczne. Ciasto drożdżowe niby proste, ale okazuje się, że nie dla każdego?
Spotkałam kilka osób którym właśnie to ciasto spędza sen z powiek. Dlaczego?
Nie wyrasta, mało puszyste, zapada się owocami i wiele innych ….
Diabeł tkwi w szczegółach. Ja od dawna porzuciłam tradycyjną metodę wyrabiania, aż do upadłego ciasta drożdżowego, wychodzi 100 na 100 upieczonych. Wiele lat temu zakupiłam miskę do ciasta drożdżowego w firmie Tupperware i szczerze ją polecam. Nie dlatego , że reklamuję( jak możecie zauważyć na moim blogu brak reklam) tylko dlatego , że używam od 20 lat i ułatwia mi życie, ale bez niej też można, tylko trochę ręka boli:))
Składniki w temp pokojowej, mąka dobrej jakości, świeże drożdże( suszone opcjonalnie), ciepłe mleko nie gorące i dobre nastawienie:):)
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 180 g cukru
- 100 g masła stopionego
- cukier waniliowy
- opakowanie drożdży suszonych lub równowartość świeżych
- 300 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
Kruszonka
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
Dodatkowo winogrona lub inne sezonowe owoce
Mąkę wsypać do miski Tupperware lub dowolnej jaką mamy. Mleko podgrzać , w mące zrobić dołek wlać ciepłe mleko, dodać łyżkę cukru, wsypać bądź wdrobić świeże drożdże, lekko pomieszać łopatką, najlepiej drewnianą. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia rozczynu.
Jajka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do miski z wyrośniętymi drożdżami. Wlać wcześniej stopione masło.Miskę Tupperware, przykryć i ruchami kolistymi wymieszać ciasto, przytrzymując brzegi pokrywki. Jeżeli nie mamy tej czarodziejskiej miski, ciasto dokładnie wyrobić ręką, aż zacznie odstawać od ręki, lub można spróbować przy pomocy miksera , na małych obrotach. Miskę przykryć odstawić na min 1h do wyrośnięcia.
Miska Tupperware po szczelnym zamknięciu i upuszczenia zawartości powietrza, kiedy ciasto podrośnie sama się otworzy. Wtedy ponownie zamknąć, upuścić powietrze i odstawić do powtórnego wyrośnięcia.( powtórzyć do 3 razy, będzie idealne)
Przygotować blaszkę 15/28 cm, dno posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć wyrośnięte ciasto,wyrównać.Przykryć ściereczką na czas przygotowania kruszonki.
Składniki na kruszonkę wymieszać w misce. Mieszamy najlepiej ręką i tworzymy grudki ciasta.
Ciasto posypujemy owocami, następnie kruszonką. Pieczemy w 180 stopni 40-45 minut, do zrumienienia ciasta.
Smacznego:)